Украинското знаме отново се вее в десетки градове и села, но на много висока цена

Руското министерство на отбраната не споменава никакво оттегляне от украинските територии

05.10.2022 | 13:45 Редактор: Теодора Патронова

Голям напредък на украинската армия срещу руските сили на Източния фронт. Най-малко 50 населени места са освободени през последните два дни. Руските войски са се оттеглили от позициите си по поречието на Днепър.

От Харков на север до Херсон на юг, синьо-жълто знаме отново се вее в десетки украински градове и села след месеци на руска окупация. Дори назначените от Москва власти в наскоро анексираната Херсонска област признават - украинската офанзива напредва светкавично.

"Украинската армия отбеляза голям и бърз напредък в южните части на страната. Само тази седмица, след руския псевдореферендум, бяха освободени десетки населени места в Херсонска, Харковска, Луганска и Донецка области", изтъкна украинският президент Володимир Зеленски.

Победа, но на много висока цена. От отвоюваните села са останали само руини и следи от руски танкове в калта. По улиците на Лиман лежат тела и на руски, и на украински войници.

"Воюваме за нашата земя, за нашите деца, за да могат украинците да живеят по-добре. Но за всичко това плащаме много висока цена", разказа украински войник.

В ежедневния брифинг на руското министерство на отбраната не се споменава никакво оттегляне от украинските територии, но на картите се забелязва значително по-малка зона на военен контрол. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година