Докато Европа се бори с енергийна криза, Брюксел не се отказва от ледената си пързалка

Все повече общини във Фландрия обмислят намаляване на уличното осветление

04.10.2022 | 20:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Докато Европа се бори с енергийна криза, Брюксел не се отказва от ледената си пързалка

Докато все повече общини се опитват да намалят разходите, като отменят ледените пързалки и изгасят уличното осветление, Брюксел обяви, че ще запази традиционната си пързалка за кънки на лед по време на "Винтърпрет" ("Winterpret") - празничният завършек на годината, предаде белгийската агенция Белга.

От 25 ноември до 1 януари центърът на Брюксел отново ще бъде обхванат от празничното настроение за 21-ото издание на "Винтърпрет". А това също означава, че традиционната пързалка ще бъде част от него, независимо дали има енергийна криза, или не. Това обяви в понеделник вечерта Делфин Хуба, съветник в градския съвет на Брюксел.

Въпросът за енергоемката пързалка за кънки на лед в Брюксел бе повдигнат от съветника Бианка Дебаетс.

"Пързалка за ролкови кънки като тази в Гент би била енергийно по-щадяща алтернатива", каза тя пред фламандската обществена телевизия Ви Ар Ти . "Мисля, че млади и стари също могат да си прекарат страхотно там. Тя също създава празнична атмосфера, а можете да поставите и сергии за храна наоколо. Така че ми се струва хубава алтернатива".

Вилворде, Аршот и Тинен също решиха да оставят кънките в шкафа тази зима.

"Решихме да запазим ледената пързалката на площад "Брукер". Както и в предишните години, ще я покрием, за да намалим потреблението на енергия". каза Делфин Хуба. "Брюксел предпочита да плати енергийните разходи на ледената пързалка и избира този допълнителен щрих към зимната атмосфера. След две години на ограничения градският съвет иска "Винтърпрет" в пълния му блясък както заради психичното здраве на жителите, така и заради привлекателността на града", подчерта тя. 

Междувременно все повече и повече общини във Фландрия обмислят промяна на уличното осветление, което е най-големият консуматор на енергия. Това сочи проучване на Радио 2. От 134 общини, участвали в проучването, 123 обмислят намаляване на часовете на уличното осветление тази зима или вече са предприели тази мярка.

"Общественото осветление е във вериги, които пресичат общинските граници. Това означава, че няколко общини ще трябва да решат заедно като група: да се включват или изключват през нощта“, каза Барт Уоутерс от компанията "Флувиус“ (Fluvius).

Мрежовият оператор проактивно отправи предложение към всички общински съвети за изключване на осветлението между 23:00 и 5:00 сутринта, с изключение на петък и събота вечер, предаде БТА.

Освен това, няколко общини искат да оборудват уличното осветление с LED крушки. Те издържат по-дълго, консумират по-малко и могат да се управляват дистанционно. Една от всеки три улични лампи във Фландрия вече е LED. Фламандското коалиционно споразумение предвижда до 2030 г. цялото улично осветление във Фландрия да бъде оборудвано с LED лампи. Въпреки това, настоящата енергийна криза кара някои общини да ускорят темпото.

Снимка, архив: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК