В Иран стрелят на месо по протестиращите. Медиите: Всичко е спокойно

Има пребити демонстранти, в това число и преподаватели от елитното висше училище

04.10.2022 | 15:16 Редактор: Ирена Бакърджиева
В Иран стрелят на месо по протестиращите. Медиите: Всичко е спокойно

В иранската столица Техеран властите са използвали сила срещу студенти, съобщиха местните медии. В понеделник вечерта властите са отцепили кампуса на известния университет "Шариф", след като и там започнаха протести. Има пребити демонстранти, в това число и преподаватели от елитното висше училище, твърди иранският информационен портал "Емтедад".

От избухването на националните протести в Иран студентите в редица университети демонстрират срещу ръководството на Ислямската република и репресивните му действия. Правителството реагира, като отмени лекциите в много градове. В университета "Шариф" всички занятия са били преустановени до второ нареждане. Видеоклипове, споделени хиляди пъти в социалните медии, чиято автентичност не може да бъде потвърдена, показват засилено присъствие на силите за сигурност.

По-рано председателят на иранския парламент Мохамед Багер Калибаф заяви, че протестите, избухнали заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, могат да дестабилизират страната. Той инструктира силовите органи да се справят с онези, които застрашават сигурността на Ислямската република.

Според публикации в социалните медии показват протестите и сблъсъците с полицията в Техеран продължават, въпреки че режимът блокира мрежата. Сипят се критики за това, че силите на реда използват бойни патрони срещу демонстрантите. В същото време държавните медии твърдят, че всичко било спокойно, и обвиняват чуждите медии в разпространяването на лъжи, пише DW.

Междувременно председателят на иранския парламент се опита да обяви част от демонстрантите за престъпници. Ако настоящите протести в страната имат за цел свалянето на правителството, предишните митинги за заплатите на учителите и пенсионерите призоваваха само за реформи, посочи той. "Призовавам тези, които демонстрират законно, да не позволяват протестите им да бъдат използвани като инструмент за призиви на свалянето на властта."

Преди две седмици нравствената полиция в страната арестува Махса Амини заради неспазване на строгите правила за носене на хиджаб. Какво точно се е случило с нея след това, не е напълно ясно. Жената е изпадала в кома и е починала в болницата на 16 септември. Критици обвиняват нравствената полиция в използване на насилие срещу нея, нещо което органите на реда отричат. След смъртта на младата жена хиляди излязоха на протести в цялата страна срещу репресиите на правителството и силите за сигурност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК