Великобритания патрулира в Северно море след течовете от "Северен поток"

Западните съюзници се стремят да засилят защитата на подводната енергийна инфраструктура

04.10.2022 | 14:07 Редактор: Ирена Бакърджиева
Великобритания патрулира в Северно море след течовете от

Обединеното кралство изпрати военна фрегата да патрулира в Северно море, тъй като западните съюзници се стремят да засилят защитата на подводната енергийна инфраструктура, след като серия от експлозии разкъсаха двата газопровода на "Северен поток" в Балтийско море, съобщава "Файненшъл таймс".

Съвместните експедиционни сили (Joint Expeditionary Force или JEF), съюз от сходно мислещи северноевропейски държави, също обсъждат засилено наблюдение и морски патрули "за осигуряване на критична инфраструктура" в района, след като Норвегия стана най-големият доставчик на газ в Европа, откакто Русия намали драстично и дори спря доставките на газ след нахлуването си в Украйна.

"През този период на повишена загриженост за всички съмишленици от партньорските нации, правилно е да действаме с бързина, ловкост и колективна решимост, за да демонстрираме активно нашия споделен ангажимент към взаимната сигурност“, посочи британският министър на отбраната.

Съюзът JEF, който се координира от Великобритания, обединява войски от 10 държави, включително балтийските и скандинавските нации, като неговото значение започна да нараства след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

През миналата седмица европейските страни заявиха, че вече са засилили военните патрули, за да защитят енергийните доставки в Северно море и край бреговете на Италия след предполагаемия саботаж на тръбопроводите "Северен поток 1 и 2" близо до датски остров. САЩ също засилиха наблюдението заедно със своите съюзници.

Скандинавските разследващи органи все още проучват причината за взривовете от миналата седмица и отбелязаха че те вероятно се дължат на няколкостотин килограма експлозиви, съобщи БНР.

Великобритания не е приписала официално вината за взривовете, но Уолъс каза в понеделник, че те показват как "реакциите на Владимир Путин са по-всеобхватни от Украйна“, добавяйки, че "Русия не крие способността си да атакува такава инфраструктура".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК