Иран обвини САЩ в лицемерие след позицията на Байдън за санкциите

Причина за напрежението са протестите след смъртта на Махса Амини

04.10.2022 | 12:00 Редактор: Тодор Петров
Иран обвини САЩ в лицемерие след позицията на Байдън за санкциите

Иран обвини САЩ в "лицемерие" по отношение на правата на човека, след като президентът Джо Байдън заяви, че ще наложи "допълнителни санкции" заради протестите срещу смъртта на Махса Амини.

Безредици разтърсиха Иран, след като 22-годишната кюрдка почина на 16 септември след ареста ѝ от нравствената полиция в Техеран. Уличното насилие доведе до смъртта на десетки хора - предимно протестиращи, но също и членове на силите за сигурност - и до стотици арести.

"Щеше да е по-добре Байдън да помисли малко за състоянието на човешките права в собствената си страна, преди да прави хуманитарни жестове, въпреки че лицемерието не се нуждае от обмисляне", заяви говорителят на външното министерство Насер Канани.

"Президентът на САЩ трябва да се загрижи за многобройните санкции... срещу иранския народ, санкции, чието налагане е ясен пример за престъпление срещу човечеството", добави той, цитиран от БГНЕС.

Канани реагира на изявление, публикувано от Белия дом, в което Байдън заяви, че ще наложи неуточнени допълнителни мерки срещу Иран по-късно тази седмица в допълнение към вече действащите разрушителни санкции заради ядрените дейности на Иран.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обвини САЩ и Израел, че подклаждат размириците в страната.

"Казвам ясно, че тези безредици и несигурност са инспирирани от Америка и окупационния, лъжлив ционистки режим, както и от техните платени агенти", заяви той.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК