Руски политолог: Путин предава властта на дъщеря си Катерина Тихонова

Тя фигурира в списъка на лицата, срещу които са наложени европейски, американски и британски финансови санкции

04.10.2022 | 11:55 Редактор: Искра Ангелова
Руски политолог: Путин предава властта на дъщеря си Катерина Тихонова

Владимир Путин може да подготви дъщеря си Катерина Тихонова за свой наследник като президент. Това твърди руският политолог Абас Галямов, цитиран от украински медии. Заключението си той прави на база на няколко действия на руския президент през последните месеци.

Политологът твърди, че по някаква причина властите са започнали да промотират Тихонова, която засега не била толкова активна публично.

Въпреки това тя е била назначена на позиция, която предполага, че има перспективи да бъде издигана в руската йерархия.

През лятото дъщерята на руския лидер стана съпредседател на Руския съюз на индустриалците по въпросите на вноса (наричан още "профсъюза на олигарсите"). Галямов коментира, че постът е с ключово значение, тъй като вносът е изключително важен за руската икономика на фона на западните санкции заради войната в Украйна.

"Те ще могат да покажат Тихонова по телевизията и да вдъхновят руснаците, че тя уж спасява икономиката. Това явно се прави с причина", смята Галямов. Кремъл на няколко пъти подчерта колко е важно руският бизнес да замени чуждестранните стоки и услуги с местни алтернативи, откакто САЩ и Европа наложиха санкции на Москва.

Втората причина, която експертът посочва като основание за наследяването на Путин от Катерина Тихонова, е убеждението на руския президент, че е най-великият политик на нашето време. Стопанинът на Кремъл има и примери за подобна рокада, след като Гурбангули Бердимухамедов предаде властта на сина си в Туркменистан, а същото се случи и в Азербайджан.

Все пак политологът смята, че руснаците хич не биха приели добре идеята на Путин да бъде заменен на поста от дъщеря си. Галямов отбеляза, че президентът е много потаен човек и не всичко, което лежи на повърхността, може да е истина, тъй като той може съзнателно да вкарва и да сее различни мисли сред народа, за да ги дезориентира за нещо съвсем неочаквано.

Родена през 1986 г. в Дрезден, където баща ѝ тогава работи като разузнавач за КГБ, Катерина е малката дъщеря на Путин от брака му с бившата му жена Людмила. Тя взима фамилията на баба си по майчина линия.

Тихонова е експерт в сферата на технологиите и ръководеше проекта Innopraktika за изграждане на научен и изследователски център към Московския държавен университет. Преди години тя привлече вниманието на руските медии като акробатична танцьорка. Смята се, че е била омъжена за банкера Николай Шамалов, но двамата са се раздели през 2018 г., предава "24 часа".

Наскоро ѝ приписваха връзка с 52-годишния балетист Игор Зеленски, който няма нищо общо с украинския президент.

Катерина Тихонова фигурира от април в списъка на лицата, срещу които са наложени европейски, американски и британски финансови санкции.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Екатерина Трета,
преди 1 година
едва ли. Особено след такова наследство от баща си... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
ugar
преди 1 година
Вие нормални ли сте ве. Да ви е.....а в журналстите. НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ. Сигнализирай за неуместен коментар