Колко близо е Украйна до това наистина да си върне Херсон?

Руски източници съобщават, че украинските части напредват на юг

04.10.2022 | 10:23 Редактор: Тодор Петров
Колко близо е Украйна до това наистина да си върне Херсон?

Украинските сили са успели да направят най-големия пробив на южния фронт от началото на войната. Руски източници съобщават, че украинските части напредват на юг по протежение на фронтовата линия в района на река Днепър в Херсонска област.

"Информационната обстановка е напрегната, нека се изразим така, защото наистина има пробиви", заяви пред руската държавна телевизия Владимир Салдо, назначеният от Москва губернатор на окупираните части на Херсон, анексирани от Руската федерация в нарушение на международното право. 

Салдо споменава конкретно района около село Дудчани на брега на Днепър: "Там има селища, които са окупирани от украинските войски." Душани се намира на около 30 километра южно от предишната фронтова линия.

Правителството в Киев коментира предпазливо развитието на фронта. Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, публикува видеоклип, на който се вижда как украински войници издигат националния флаг в село Золота Балка. То е разположено между градовете Херсон и Запорожие, чиито области руският президент Владимир Путин обяви за анексирани в петък, пише DW.

Информацията от зоните на бойните действия не може да бъде проверена по независим начин. Ако съобщенията се потвърдят, това означава, че линиите за снабдяване до хиляди руски войници ще бъдат прекъснати.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК