МААЕ с мрачна прогноза: Очаква се тежка зима за газовите доставки

Европейските купувачи силно са увеличили поръчките си за втечнен природен газ

03.10.2022 | 13:20 Редактор: Петя Кръстева
МААЕ с мрачна прогноза: Очаква се тежка зима за газовите доставки

Тазгодишният зимен газов сезон започва с изключително високи нива на цените на природния газ и волатилност, причинени от безпрецедентната несигурност на доставките, тъй като Русия рязко ограничава доставките си по газопроводите за Европа. Резултатът е значително напрежение на пазара на алтернативни източници на доставки. Сигурността на доставките се превърна в първостепенен приоритет в Европа и други региони вносители, тъй като не може да се изключи пълно прекъсване на руските потоци към Европа, което ще създаде допълнително напрежение и намаляване на търсенето за всички конкурентни вносители на втечнен природен газ.

Това пише в свой доклад за четвъртото тримесечие на 2022 г. Международната агенция по енергетика (МААЕ). Той гласи, че "газовата криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., доведе до поредица от пазарни корекции".

Според МААЕ европейските купувачи силно са увеличили поръчките си за втечнен природен газ, което е довело до затягане на пазара и намаляване на търсенето в различни региони вносители. Те са на мнение, че това оказа видимо въздействие и върху поведението при сключването на договори за втечнен природен газ, като се наблюдава връщане към по-традиционни характеристики като договори с фиксирано местоназначение и по-дълъг срок на действие.

Европейският съюз, чиито държави членки са пряко изложени на заплахата от намаляване на доставките, прие редица мерки за повишаване на сигурността им и устойчивостта на пазара преди настъпващата зима, пише БГНЕС

В документа се посочва, че тримесечният доклад включва годишния преглед на глобалната сигурност на газа на МАЕ и анализ на краткосрочното развитие на пазара на газ до 2023 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК