Лойд Остин: Путин действително може да използва ядрени оръжия

САЩ няма да изоставят Украйна

03.10.2022 | 08:17 Редактор: Ваня Кузманова
Лойд Остин: Путин действително може да използва ядрени оръжия

Независимо от това какво ще направи руският президент Владимир Путин, министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че Съединените щати няма да изоставят Украйна.

Министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че очаква президентът Владимир Путин да продължи да намеква, че може да използва ядрени оръжия във войната на Русия с Украйна - и че е възможно действително да го направи.

"Няма контрол върху г-н Путин", каза Остин в интервю за CNN, излъчено в тази сутрин. "Точно както взе безотговорното решение да нахлуе в Украйна, знаете ли, той може да вземе друго решение. Но в момента не виждам нищо, което да ме накара да вярвам, че е взел такова решение".

През последните дни Путин качи залозите във войната, като проведе гласувания в подкрепа на анексирането в части от Украйна, които Русия е окупирала, а след това анексира тези четири региона въпреки международния протест срещу действията му. Сега Русия може да твърди, че Украйна нахлува в руска територия, ако се опита да си върне тези земи. В петък Путин заяви, че ще обмисли използването на "всички налични средства" в защита на своята нация.

В речта си в неделя в предаването "Fareed Zakaria GPS" Остин заяви: Това е незаконна претенция. Това е безотговорно изявление това дрънкане на ядрени оръжия не е нещо, което бихме очаквали да чуем от лидери на големи държави с потенциал".

Украинският президент Володимир Зеленски обеща "много твърд" отговор на руските анексии. В петък вечерта той заяви: "Трябва да освободим цялата си земя".

Остин заяви, че силите на Зеленски са се сражавали много добре и той очаква те да продължат да се опитват да си върнат завладените земи. "Мисля, че украинците изумиха света по отношение на способността си да се борят, способността си да проявяват инициатива, ангажираността си със защитата на своята демокрация", каза той пред Закария, "и тази готовност за борба сплоти международната общност в усилията ѝ да им помогне да получат помощ за сигурност, за да могат да продължат да се борят".

Независимо от това какво ще направи Путин по-нататък, Остин заяви, че Съединените щати няма да изоставят Украйна, пише БГНЕС. 

"Ще продължим да подкрепяме украинците, както чухте да казва нашият президент, толкова дълго, колкото е необходимо", каза Остин.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК