Русия се изтегли от Лиман, хиляди руски военни са обкръжени

Градът е железопътен възел и важен център за доставки

01.10.2022 | 18:20 Редактор: Искра Ангелова

Русия съобщи, че е изтеглила войските си от стратегическия град Лиман.

В хода на деня над 5 хиляди руски военни се оказаха обкръжени. Отвоюването на града е последният от поредицата военни успехи за Украйна от последния месец насам.

Градът е железопътен възел и важен център за доставки в западния край на Донбас.

"Имаме значителни резултати в източната част на нашата страна. Вече има достатъчно публична информация за това. Всички чуха какво се случва в Лиман, Донецка област. Тези стъпки означават много за нас", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

След появилата се информация, че 5000 руски войници са напълно обсадени в Лиман, руското военно министерство съобщи, че изтегля войските си от града. 

Новината за отвоюването на източноукраинския град обаче беше почернена от руски ракетен удар по колона от цивилни превозни средства в покрайнините на град Запорожие.

"Тези удари са преднамерени. Виждате, че тук, в района, няма никакви военни цели, никакво струпване на техника, нищо. Има единствено граждани, които се придвижват към временно окупираната територия. Това са предимно възрастни хора, жени с деца и семейства", сподели жител.

Те пътували към окупираните от Русия части на Запорожка област в необичайно голям брой. Заради анексията много от тях се страхували, че това може да е последният им шанс да преминат фронтовата линия.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 1 година
Регистрационният номер на синята TOYOTA, поразително прилича на български от Велико Търново. Сигнализирай за неуместен коментар