САЩ: Русия може да използва ядрено оръжие

"Силите на Щатите в Европа са подготвени за всички възможни сценарии", категоричен е Джейк Съливан

01.10.2022 | 09:00 Редактор: Петя Кръстева
САЩ: Русия може да използва ядрено оръжие

САЩ смятат, че е възможно Русия да използва ядрени оръжия във войната в Украйна, но понастоящем не виждат признаци за предстоящо такова нападение. Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че съществува "риск" лидерът на Кремъл да обмисли подобна атака, имайки предвид "ядреното дрънкане на саби" на руския президент Владимир Путин.

Същевременно Съливан подчертава, че  "в момента не вижда доказателства за предстоящо използване на ядрени оръжия". Главният съветник на американския президент Джо Байдън по въпросите на политиката за сигурност добави, че САЩ са дали на Русия да разбере какви ще бъдат "последствията" от използването на ядрени оръжия.

Съливан заяви също, че силите на САЩ в Европа са подготвени за всички възможни сценарии. Той се позова на увеличаването на американските войски през месеците на войната в Украйна. 

Външнополитическият съветник на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк също предупреди за възможността за използването на ядрени оръжия в Украйна.

"С оглед на вътрешната паника в Руската федерация и нарастващите военни поражения рискът от използване на ядрено оръжие се увеличава", казва Подоляк пред вестник Bild. Напускащият посланик на Украйна в Германия Андрий Мелник също вижда подобна опасност.

"Германия - в солидарност с всички западни съюзници, трябва най-накрая да действа превантивно и да постави ясен ултиматум на тиранина от Кремъл", каза той пред вестника.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК