Хванаха се за ръце, подписаха на отделни маси. Путин: Не всички са готови да козируват на САЩ

Руският президент даде да се разбере, че украински удари по анексираните територии, ще се считат за атака по Руската федерация

30.09.2022 | 18:57 Редактор: Елеонора Танева

С бурни аплодисменти, скандирания и упреци към Запада Владимир Путин подписа договорите за присъединяване на четирите области, които представляват 15% от територията на Украйна.

С тази стъпка Москва прие Донецка, Луганска, Запорожка и Луганска област в Украйна за "субекти на руската федерация", без дори да ги контролира напълно. Прекъсван от аплодисменти Путин даде да се разбере, че украински удари по тази територия, ще се считат за атака по Русия. Спомена отново ядрени оръжия, но без директна заплаха.

В Георгиевската зала - най-голямата на Кремъл, минути след 15 часа влезе руският президент Владимир Путин. В залата бяха всички депутати, правителството, ръководителите на службите и духовници. Имаше и минута мълчание за жертвите на фронта.

"На проведените референдуми хората казаха своята дума. Милиони поискаха регионите, в които живеят, да станат част от Русия. И сега те вече са наши граждани - завинаги. Това не подлежи на преговори", заяви в речта си Путин.

И отново отвори темата за мирни преговори с Украйна, последните бяха през май. Но отправи и заплаха.

"Призоваваме киевският режим незабавно да прекрати огъня, всички бойни действия, тази война, която води още от 2014 г. и да се върне на масата на преговорите. Готови сме за това", добави руският президент.

Четиримата представители на четирите области седнаха заедно на една маса, а държавният глава - на друга, за да поставят подписите си. След ръкопляскания Путин и лидерите на новите "субекти" в Руската федерация, каквато е формулировката, за кратко се държаха за ръце. И всички заедно скандираха "Русия, Русия". 

И традиционно, в речта на Путин имаше атака срещу Запада. Той обясни, че заради САЩ хората живеели лошо. Както и че Западът се опитва да унищожи Русия. И го нарече алчен. 

"Съединените американски щати мислеха, че могат по своя команда да изградят целия свят, но се оказа, че тази перспектива не вълнува всички, а само политическите мазохисти. Не всички се оказаха готови да козируват. Те искат да бъдем тяхна колония. Не желаят да ни виждат като свободно общество, а като тълпа от роби. Те първи нарушиха правилата, касаещи границите на страните. Те настояват всички да приемат греховете им. Те нямат нужда от Русия! Ние имаме нужда от Русия", добави Путин.

Руският президент често прави и исторически препратки. Направи го и сега.

"Съветският съюз не може да се върне и не се стремим към това, не е нужно", но Москва трябва да гледа към хора, които "се чувстват част от Русия" и искат да се "върнат в отечеството", подчерта държавният глава.

Не на последно място той засегна темата за ядрените оръжия, подчертавайки, че САЩ са тези, които създават прецедент относно използването им. Веднага след едночасовата церемония не закъсняха и реакциите.

"Демокрацията в Украйна ще победи. Дълг на нашето поколение е да защитаваме демокрация", заяви на форума председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

След церемонията Украйна официално подаде молба за членство в НАТО. 

"Де факто ние вече сме си проправили път към НАТО. Де факто вече сме доказали, че спазваме стандартите на Алианса. Доверяваме се един на друг, помагаме си и се защитаваме взаимно. Ето какво представлява един Алианс", даде заявка Зеленски.

Кулминацията в днешния ден е рок концерт на Червения площад като през 2014 година, когато беше анексиран Крим. Процедурата по финализирането на анексията е дълга и се очаква да приключи дни преди 70-ия рожден ден на Путин. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК