Ердоган се присмя на Великобритания: Паундът се взриви

Турската валута все пак се представя по-добре от английската, откакто Тръс пое поста преди по-малко от месец

30.09.2022 | 15:46 Редактор: Теодора Патронова
Ердоган се присмя на Великобритания: Паундът се взриви

Турският президент Реджеп Ердоган стана свидетел на 50% спад в стойността на лирата през последната година, но това не го спря да даде думата си по отношение на срива на паунда, съобщава Bloomberg.

"Паундът се взриви", каза той по време на излъчвано по телевизията събитие в Анкара.

Британският премиер Лиз Тръс вече бе критикувана от страна на Международния валутен фонд (МВФ), Moody’s Investors Service и редица международни икономики тази седмица, след като мащабната ѝ програма за данъчни съкращения изплаши инвеститорите. Това изпрати цената на валутата до рекордно дъно спрямо долара и увеличи поевтиняването за последните 12 месеца до 19%.

В същото време в петък турската лира продължава да поевтинява, след като по-рано Ердоган призова за едноцифрени лихвени проценти до края на годината от 12% в момента с довода, че това ще забави инфлацията. Това задълбочи опасенията за подхода на правителството към паричната политика във времена на трудности за международните пазари.

Въпреки всичко обаче турската валута все пак се представя по-добре от паунда, откакто Тръс пое поста преди по-малко от месец.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК