ЕС: От 1 декември влизат в сила мерки за намаляване потреблението на ток

Очаква се регламентът да бъде приет на писмена процедура в началото на октомври

30.09.2022 | 14:27 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕС: От 1 декември влизат в сила мерки за намаляване потреблението на ток

Страните от ЕС постигнаха принципно споразумение, че необходима спешна намеса заради високите цени на енергията. 

То предполага намаляване на потреблението в пиковите часове, както и въвеждане на таван на свръхпечалбите на компаниите, произвеждащи евтин ток и солидарни вноски за производителите на енергия от изкопаеми горива.

Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха политическо споразумение за доброволно намаляване на брутната консумация на ток с 10 на сто и с 5 на сто по време на пиковите часове от 1 декември до края на март догодина.

Съветът на ЕС постигна съгласие да се постави таван на доходите от 180 евро за мегаватчас за производителите на ток, в т.ч. и посредниците, които използват т.нар. "инфрамаргинални" технологии като възобновяеми източници, ядрена енергия и лигнитни въглища.

Страните членки постигнаха съгласие за въвеждане на временна солидарна вноска от печалбите на дружествата, преработващи суров петрол, природен газ, въглища и рафинериите. Тя ще се изчислява на базата на облагаемите печалби, както е регламентирано в националните данъчни закони за фискалната година 2022 и/или 2023-та, като в случая има 20 на сто увеличение на средните годишни облагаеми печалби спрямо 2018-та година.

Държавите ще могат да пренасочват тези вноски в помощ на домакинствата и фирмите за смекчаване на последствията от високите цени на тока на дребно, съобщи БНР.

Мерките са временни и извънредни, те ще влязат в сила от 1 декември тази година и ще важат до края на следващата.

Очаква се регламентът да бъде приет на писмена процедура в началото на октомври, след което да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и да влезе в сила на следващия ден. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК