Как българска фирма се оказа замесена в грандиозен скандал в САЩ?

Прокуратурата в Ню Йорк вече съди компанията НЕКСО

29.09.2022 | 19:11 Редактор: Ваня Кузманова

Българска фирма - в окото на грандиозна финансова измама за повече от 4 млрд. долара. Компанията НЕКСО, която се занимава с дигитални финанси и криптовалути, не слиза от първите страници на вестниците в Съединените щати втора седмица. 

Прокуратурата в Ню Йорк вече съди фирмата, а други 7 щата забраняват депозитния продукт, предлаган от компанията.

През 2018 г. бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и съдружникът му Коста Кънчев основават компанията НЕКСО. Само 3 години след това влизат в полезрението на американската правосъдна система. 

През 2021 г. главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс забранява на компанията да отпуска кредити срещу криптовалути. Според прокурора НЕКСО няма разрешение за банкова дейност, но подвежда клиентите си. 

"Такива продукти трябва да получат разрешение от регулативните органи. Дали на федерално ниво, дали на отделните щати -зависи как се предлага, защото трябва да е ясно, че законодателството е различно, ако няма такова разрешение - говорим за криминално деяние", посочи главният редактор на вестник "Банкеръ" Петър Илиев. 

Преди няколко дни стана ясно, че вече е заведено и дело срещу криптобанката, а обвинението е за незаконни операции и измама на инвеститори. Пред Investor.bg от компанията отричат обвиненията. 

От прокуратурата в Ню Йорк са категорични, че компанията продължава да има клиенти и да ги подвежда. От там допълват, че НЕКСО не е регистрирана като финансов посредник. 

"Българската традиция казва, че като нарушаваш такива работи, може не само да не получиш тежка присъда, може въобще да не получиш присъда", каза Петър Илиев. 

От компанията допълват, че обвиненията са свързани само с услугата, от която се получава лихва, но не и с останалите продукти, а действията на щатските власти идват след поредицата от фалити в сектора. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК