Ще се задоволи ли Путин с анексирането или войната ще се задълбочи?

Всички очакват речта на руския президент

29.09.2022 | 19:28 Редактор: Елеонора Танева

До часове Владимир Путин ще представи официално анексирането на Луганска и Донецка област, както и Запорожие и Херсонска на юг.

"Лошо копие на това, което Путин направи с Крим през 2014 г. Така журналистът Петър Карабоев определя новината, че утре Русия официално ще анексира 15% от територията на Украйна.

"Една голяма пародия, дори не приличат на 2014 г.", добави Карабоев.

В Москва обаче се готвят за подписването на договорите за присъединяване като за празник. А според председателя на форум "България – Русия", Светлана Шаренкова, 30 септември ще е много важен ден за Русия.

"За Русия това е исторически, повратен момент - да възвърне земи, които винаги са били част от Русия", каза Шаренкова. 

Каквото и да последва след анексирането, динамиката на войната няма да се промени, смята Карабоев.

"Динамиката на войната не се променя. В огромна степен това е ход за вътрешна употреба. Украинците казаха - "Ние ще продължаваме да се опитваме да си възстановим територията". Путин законно би могъл да каже: "Можем да опънем ядрен чадър". Автоматично имате проблем. Ако ти си победоносен - защо трябва да заплашваш някого, че ще ги браниш с ядрено оръжие?", анализира той.

Шаренкова изключи сценарий, в който Путин използва ядрено оръжие. По думите ѝ целите на специалната военна операция са изпълнени.

"Специалната военна цел е постигнала не военни, а своите мирни цели за присъединяване на гражданите, които имат руско самосъзнание, менталност и светоусещане към Руската федерация", коментира Шаренкова.

Карабоев не е на същото мнение.

"Войната ще си продължи, за съжаление сигналите от последните часове са, че се към 2024 г. и отвъд", заяви журналистът.

Неговата прогноза е, че конфликтът в Украйна ще се превърне във война на изтощение. А според Шаренкова - Русия ще инициира мирни преговори, които по думите ѝ няма да включват Украйна.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 година
Великият лидер Путин ще ни освободи! Сигнализирай за неуместен коментар