Израел дари медицинско оборудване за детска болница в Украйна на стойност над $1 милион

Страната обаче се въздържа от доставката на военна техника заради страх от Русия

29.09.2022 | 18:30 Редактор: Ваня Кузманова
Израел дари медицинско оборудване за детска болница в Украйна на стойност над $1 милион

Израел дари изключително важно медицинско оборудване на обща стойност над един милион долара на детската болница в Киев, предаде израелската агенция ТПС, посочвайки, че това е последната фаза от израелската хуманитарна помощ за Украйна.

Дарението беше направено чрез Израелската агенция за международно сътрудничество за развитие (MASHAV) и израелското посолство в Украйна, ръководено от посланик Майкъл Бродски.

Пратката пристигна, след като Израел обяви, че ще приеме за лечение 20 украински военнослужещи, тежко ранени във войната с Русия. Първите двама пристигнаха по-рано тази седмица и бяха настанени в медицинския център Шеба в Тел Авив. Лечението им включва протезиране и рехабилитация и е със специален бюджет от Министерството на здравеопазването, информира БТА.

Мобилизацията на Израел за доставяне на обширна хуманитарна и медицинска помощ в Украйна включва прехвърляне в Израел за лечение на деца с рак, изпращане на напълно оборудвана полева болница "Кохав Меир", лекарства, линейки, храна, защитно оборудване за подпомагане на оперативните работници на терен и много други.

Украйна поиска Израел да достави и военна техника, но страната се въздържа, тъй като не иска да ядоса Русия, която е влиятелна сила в Близкия изток.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК