Сеизмолог за експлозиите край "Северен поток" 1 и 2: Има човешка намеса

Премиерът на Дания не изключва щетите по газопроводите да са умишлени

28.09.2022 | 18:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

Течовете от газопроводите "Северен поток" 1 и 2 са саботаж. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, но без да обвинява директно Русия. Тя е категорична - инцидентите ще се разследват и ще се стигне и до истинските причини. От "Газпром" засега няма коментар.

На видеокадри, разпространени от въоръжените сили на Дания, се вижда как изтича газ на повърхността на Балтийско море точно над газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2". В района до датския остров Борнхолм е регистрирана сеизмична дейност, а според сеизмолози няма съмнение, че става дума за експлозии.

"Няма природно явление, което може да обясни тези експлозии. Трудно е за нас да спекулираме какво ги е причинило, но във всеки случай има човешка намеса", смята сеизмологът Петер Шмид.

Премиерът на Дания не изключва щетите по газопроводите да са умишлени.

"Не можем да го изключим. Засега е твърде рано да правим заключения, но ситуацията е необичайна. Има три теча по едно и също време и затова е трудно да си представим, че са просто съвпадение", коментира министър-председателят на Дания Мете Фредериксен.

Според Полша течовете са руски саботаж. Кремъл нарече обвиненията абсурдни.

"Ясно е, че има щети по газопроводите. Не можем да изключим каквато и да е версия и чакаме да приключи официалното разследване", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Вашингтон изяви готовност да окаже подкрепа в разследването на течовете. Според Копенхаген ще отнеме седмица, докато станат ясни причините за ситуацията в Балтийско море.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Истина
преди 1 година
Според здравомислещият човек намесета идва или от САЩ, или от Полша. Една от тези две държави е, а може и заедно да са участвали. Каква глупост: Полша да обвинява Русия, че тя сама да си съботира бизнеса. Не знаех, че поляците може да са толкова глупави и злобни същевременно. За сащ знаем, те правят "пожар", и след това веднага се включват да го "гасят", давайки уж "помощ". Ако не се премахне агресора сащ, света отива на кино. Няма те да диктуват какво да става по света....тдб Сигнализирай за неуместен коментар