Запасняци: Русия не цени човешкия живот, за тях сме пушечно месо

Който няма виза, тръгва към Грузия, Казахстан или Монголия, богатите - към Турция и ОАЕ

27.09.2022 | 15:09 Редактор: Петя Кръстева
Запасняци: Русия не цени човешкия живот, за тях сме пушечно месо

Хиляди руснаци се опитват да напуснат страната - от страх да не бъдат изпратени на фронта. Според военното министерство ще бъдат мобилизирани само 300 000 мъже на възраст под 55 години, които вече са служили в армията. Руски медии обаче информират и за случаи на получени повиквателни и от по-възрастни руснаци, които нямат опит в армията. Вестник "Новая газета Европа", който е критично настроен към режима, твърди, че всъщност властите искат да мобилизират значително повече от посочената бройка запасняци - до един милион души. Кремъл отрича, но хората се тревожат.

"Всъщност не се страхувам. Ако решат, могат да вземат когото си поискат", казва 28-годишният работник в склад Михаил Баянкин от Череповец. Той обаче е категоричен, че няма да вземе в ръцете си оръжие, защото не разбира какви са целите на тази "военна специална операция". 

"Говорят за някакъв дълг. Какъв е този дълг? Ако ние бяхме нападнати, разбирам. Но е точно обратното - ние нападнахме наш съсед",  смята той.

Като Михаил мислят и много други мъже в Русия. Някои от тях просто се качват в автомобила или самолета и бягат. Който няма виза, тръгва към Грузия, Казахстан или Монголия. Очевидци свидетелстват в социалните мрежи за километрични опашки на граничните пунктове с тези държави. Който има пари, бяга в Обединените арабски емирства или Турция. Сърбия и Финландия също са сред желаните дестинации. 

"Аз обичам Русия и все някога ще се върна", твърди мъж на 34 години от Краснодар, инженер по професия, който пожела анонимност. Той е служил в армията и отговаря на критериите за частичната мобилизация. 

И Денис от Ростов на Дон, който е на 28 години, всъщност не е искал да напуска Русия. Но след 24 февруари, когато избухна войната, той е разбрал, че нещо не е наред.

"Всички разбрахме, че това не означава нищо добро - макар до последно да вярвахме в добрия изход", спомня си той.

43-годишният Валери Клепкин, инженер по професия, до преди два дни е живял в руския Север. Военната си служба е отбил във вътрешни войски, откъдето от началото на войната срещу Украйна е получил вече няколко запитвания. Той обаче не е откликнал. 

"Офицер от запаса съм и не искам да чакам, за да се изправя пред избора - затвор или убиец", коментира той пред DW.

Когато научил за мобилизацията, си събрал багажа и незабавно заминал за Финландия, където има много приятели. През последния уикенд Финландия регистрира рекорд в броя на пристигащите руснаци за 2022 година. Само в събота и неделя от Русия във Финландия са влезли близо 17 000 руснаци. А това е двойно повече, отколкото през предходния уикенд.

По-трудно е бягството в балтийските държави - теоретично там то е невъзможно. Веднага след обявяването на частичната мобилизация Латвия обяви, че заради националната сигурност няма да допуска руснаци, бягащи от мобилизацията. Литва и Естония също не приемат бягащи руснаци. И чешкото правителство възприе подобна позиция, а финландското обмисля съвсем да спре транзита на руски граждани.

Руският опозиционер Лев Шлосберг критикува това поведение. В интервю той обвинява властите в източноевропейските държави, че са се огънали пред деснопопулистките сили и се опитват да издигнат нова Желязна завеса.

"Рано или късно отново всички ще живеем в мир. А колкото по-голям е разломът помежду ни, толкова по-трудно ще ни бъде да заживеем отново заедно", посочва той.

Михаил Баянкин смята, че пътят до мира е дълъг. Самият той не знае дали въобще ще е жив дотогава. Според 28-годишния работник от Череповец правителството на Русия не цени особено човешкия живот.

"Казват ни: отивайте на фронта, но изобщо не ги е грижа дали някога ще се върнем оттам. За тях сме просто пушечно месо", каза той.

И Валери Клепкин не вярва в щастливото си бъдеще в Русия - не и в близко време. 

"Когато преди повече от 100 години в Русия избухва Гражданската война, сънародниците ми едва ли са си представяли, че съветският тоталитарен режим ще просъществува 70 години. Путин няма да се задържи толкова на власт, но е твърде вероятно да остане още няколко десетилетия", обобщи той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК