Песков: Обезпокоени сме за разрушенията на "Северен поток", може да са с цел саботаж

Говорителят на Кремъл подчерта, че "това е въпрос, свързан с енергийната сигурност на целия континент"

27.09.2022 | 14:41 Редактор: Ваня Кузманова
Песков: Обезпокоени сме за разрушенията на

Кремъл е изключително обезпокоен от информацията за падналото налягане и разрушенията на тръбопроводите "Северен поток". Това е много обезпокоителна новина, заяви прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков.

"Вчера имаше информация, тя дойде и от страна на "Газпром", и от компанията-оператор. Това е тревожна новина. Наистина, става дума за някакви разрушения в тръбите – засега неизвестно от какъв характер, в датската икономическа зона. Налягането наистина е паднало значително”, каза Песков.

"Това е абсолютно безпрецедентна ситуация, която изисква спешно разследване. Ние се изключително обезпокоени от тези новини", допълни той.

Песков не изключи възможността разрушаването на тръбите по газопровода да са резултат от саботаж, пише БГНЕС. 

"В момента не може да се изключи нито един вариант", каза той в отговор на журналистически въпрос.

"Очевидно е, че има някакво нарушение на тръбите, а относно причината за това не бива да се изключи какъвто и да било вариант, докато не станат ясни резултатите от разследванията", допълни Песков.

Говорителят на Кремъл подчерта, че "това със сигурност е въпрос, свързан с енергийната сигурност на целия континент".

По-рано компания Nord Stream AG съобщи, че разрушенията в рамките на един ден по три линии на подводните газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2" са безпрецедентни по своя характер и засега не е възможно да се посочат сроковете за тяхното възстановяване.

Вчера Nord Stream AG съобщи за паднало налягане по двете трасета на "Северен поток 1", като причините за това се изясняват. Преди това проблем с подобно внезапно намаляване на налягането се появи и с газопровода "Северен поток 2".

Според източници на германския вестник „Тагесшпигел”, причината за падналото налягане по газопроводите може да е саботаж. Министерството на икономиката и защитата на климата на Германия съобщи на свой ред, че засега причината за това не е установена и няма информация къде конкретно има теч. Според германския регулатор няма никакви последици от падналото налягане в тръбопроводите за сигурността на доставките.

Премиерът на Дания Мете Фредериксен също заяви, че е "трудно да си представим, че изтичането на газ от "Северен поток" е "случайно".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК