Германия подозира Украйна или Русия за целенасочена повреда на "Северен поток"

Въпреки двата инцидента не е засегната сигурността на доставките в страната

27.09.2022 | 12:32 Редактор: Теодора Патронова
Германия подозира Украйна или Русия за целенасочена повреда на

Германия разследва причините за промените в налягането по "Северен поток", предполага се, че тръбопроводите са били повредени от целенасочени атаки, пише германският всекидневник Tagesspiegel се. Първо спадна налягането в газопровода "Северен поток 2". Един ден по-късно налягането спадна и в германско-руския енергиен тръбопровод "Северен поток 1". Капацитетът на тръбопровода непланирано спадна до нулата. Германското правителство смята, че това не е съвпадение. 

"Нашето въображение вече не допуска сценарий, при който това да не е целенасочена атака", казва източник, запознат с оценката на федералното правителство и федералните власти. Tagesspiegel го цитира още да казва: "Всичко говори против съвпадение".

За да се идентифицира подобна предполагаема атака, трябва да се изследва морското дъно. Според информирани източници за това са необходими подводници и военни водолази. В статията се споменават и две възможни предположения. 

Първият сценарий предполага украински или свързани с тях сили да са извършили нападения, за да гарантират, че газът от Русия ще постъпва в Централна Европа само по украинските газопроводи или по газопровода "Ямал", минаващ през Полша.

Вторият сценарий е за операция под т. нар. "фалшив флаг" от страна на Русия, която да обвини Украйна. По този начин Москва може да се стреми да задълбочи енергийната криза и евентуално да повиши още повече цената на газа, предполага Tagesspiegel. Според източници от сферата за сигурност в Берлин подобна атака може да е била планирана още преди спирането на газовите доставки. 

Възможно е причината да е теч в близост до остров Борнхолм.

Въпреки втория инцидент в рамките на 24 часа германското икономическо министерство и мрежовата агенция не виждат никакво въздействие върху сигурността на доставките в Германия. "Откакто Русия спря доставките в началото на септември, през "Северен поток 1" не е преминавал повече газ. Въпреки това нивата на съхранение продължават да се увеличават постоянно. В момента те са около 91%".

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
диверсия
преди 1 година
Ами Полша откога призовава да се разруши "Северен поток 2"? Сигнализирай за неуместен коментар