ЕЦБ ще продължи рекордното увеличаване на лихвите по заемите

Този месец повишението беше с историческите 75 базисни пункта

27.09.2022 | 10:52 Редактор: Теодора Патронова
ЕЦБ ще продължи рекордното увеличаване на лихвите по заемите

Европейската централна банка ще продължи да увеличава лихвите по заемите, въпреки че се очаква икономическата активност да "се забави значително", според нейния гуверньор Кристин Лагард, пишат Каролин Лук и Яна Рандоу за Bloomberg.

"Очакваме да повишим допълнително лихвите на следващите няколко заседания, за да смекчим търсенето и да предпазим срещу риска от постоянно увеличаване на инфлационните очаквания", каза тя в понеделник.  

"В бъдеще решенията ни за лихвената политика ще продължат да зависят от данните и ще следват подход от заседание на заседание", допълни тя пред европейски политици в Брюксел.

Неумолимият инфлационен натиск, предизвикан от войната в Украйна и произтичащата от нея енергийна криза, накара ЕЦБ да започне да повишава лихвените проценти за първи път от повече от десетилетие. Този месец повишението беше с с историческите 75 базисни пункта. Въпросът е как да се процедира, тъй като нарастването на цените е съпроводено с прогнози за все по-сигурна рецесия.

Данните от понеделник показват, че бизнес доверието в Германия, най-голямата от 19-те икономики в еврозоната, се е сринало още повече и е достигнало най-ниската си стойност от началото на пандемията. В целия блок потребителското доверие е на рекордно ниско ниво.

Лагард заяви, че длъжностните лица трябва да продължат да наблюдават дългосрочните инфлационни очаквания, които в момента са около целта на ЕЦБ от 2%. Заплатите все още могат да се повишат с оглед на пазара на труда в региона и стръмното увеличаване на цените.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК