Порошенко: Путин е луд маниак, смята изнудването за изход от ситуацията

"Путин няма да използва ядрено оръжие, ако Западът потвърди, че отговорът ще бъде твърд", смята той

26.09.2022 | 22:51 Редактор: Петя Кръстева
Порошенко: Путин е луд маниак, смята изнудването за изход от ситуацията

"Путин е луд маниак. Той е напълно неадекватен и смята, че има само един инструмент за излизане от тази ситуация - изнудване. Затова шантажира, плаши и изнудва", заяви украинският президент Петро Порошенко (2014-2019 г.).

По думите му руският президент "шантажира с настъпващата зима, плаши с глад, блокира украинските пристанища, а сега прибягва и до ядрен шантаж, използвайки Запорожката АЕЦ".

"Путин няма да използва ядрено оръжие, ако Западът недвусмислено потвърди, че отговорът в случай на удар ще бъде твърд. Това би било самоубийство от негова страна. Именно това е единственият начин той да бъде спрян, след като разиграва подобен сценарий. Всички ядрени сили в света трябва да излязат със съвместно изявление, в което да декларират, че тяхната реакция ще бъде бърза и решителна. В Украйна не се страхуваме от ядрена атака - макар че ако Путин реши да използва ядрено оръжие, най-вероятно ще го насочи срещу Киев, където ще бъда и аз самият", категоричен бе той в интервю за DW.

В отговор на въпрос дали се е срещал с Путин, докато е изпълнявал длъжността президент, Порошенко подчерта, че хората не трябва да се страхуват от държавния глава на Русия.

"Ако сте слаби, той ще стигне толкова далеч, колкото ние му позволим. Не му се доверявайте - той никога не държи на думата си. Путин разбира само от сила. Затова със силата на украинската армия, с единството на украинския народ и със силна международна коалиция, подкрепяща целостта на Украйна, определено можем да спрем Путин", смята той.

Порошенко обобщи, че  "Путин не познава пътя на компромиса и не разбира, че времето на дипломацията е приключило. Най-добрият дипломат сега са украинските въоръжени сили с подкрепата на съюзниците".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Путин ритна
преди 1 година
камбаната ! Факт ! Но преди това явно е изпохапал всички около себе си, защото са не по малко бесни от него Сигнализирай за неуместен коментар