Китай може да се възползва от евтиния руски газ, но икономиката ѝ е под натиск

Преходът към газ ще бъде дълъг и не евтин процес

26.09.2022 | 13:02 Редактор: Ваня Кузманова
Китай може да се възползва от евтиния руски газ, но икономиката ѝ е под натиск

На теория Китай може и да се възползва от евтиния руски газ, но има един проблем - китайската икономика е силно зависима от въглища и петрол, не толкова от газ, пише в анализ The Wall Street Journal. Преходът към газ ще бъде дълъг и не евтин процес, допълва още изданието.

Китай е сочен като опция за Русия, която загуби дългогодишните си клиенти на петрол и природен газ. В последните седмици Пекин и Москва договориха увеличаване на количествата природен газ през следващите години, макар и още да липсва нужната инфраструктура за доставката им. Но в същото време войната, която започна Москва в Украйна, увеличи цените на въглищата и петрола, което е допълнителна тежест за китайската икономика, която вече изпитва проблеми в имотния сектор и се бори с обезсърчаването на потребителите.

Китай може да се облагодетелства от евтиния руски петрол, произвеждайки горива, които продава на международните пазари. Именно това се наблюдава през август - износът на горива от китайските рафинерии записва рязко увеличение. В същото време обаче индустрията, която разчита на петрол, не се възползва особено до този момент. 

Някой ден Китай ще може да се възползва от евтиния петрол и природен газ от Русия, но засега икономиката всъщност е под натиск на високите цени на въглищата и на петролните сортове от САЩ и Близкия изток.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК