Над половин милион домакинства останаха без ток в Канада заради бурята "Фиона"

Най-тежко засегната е провинция Нова Скотия

24.09.2022 | 23:00 Редактор: Теодора Патронова
Над половин милион домакинства останаха без ток в Канада заради бурята

Посттропическата буря "Фиона" връхлетя днес атлантическото крайбрежие на Канада. Над половин милион домакинства останаха без ток, предаде Франс прес, като се позова на местните електроенергийни оператори.

Най-тежко засегната е провинция Нова Скотия. "Фиона" навлезе над сушата именно в този регион, като скоростта на съпътстващите ветрове достигаше 144 километра в час. Над 400 хиляди клиенти на електроенергийния системен оператор "Нова Скотия пауър" нямаха ток по данни от днес следобед.

В провинция Остров Принц Едуард са с прекъснато електрозахранване 82 хиляди домакинства, а в Ню Брънзуик - 44 хиляди.

Атлантическото крайбрежие на Канада е връхлитано от огромни вълни, чиято височина може да надхвърли 12 метра, заявиха от Канадския център за прогнозиране на урагани.

АП съобщи за отнесени в океана къщи и паднали покриви. За момента няма данни за пострадали хора.

По-рано тази седмица "Фиона" премина като ураган над Карибско море. Съобщено бе за четирима загинали в американската територия Пуерто Рико, двама в Доминиканската република и един в Гваделупа - френска отвъдморска територия, припомня АФП.

Междувременно американският Национален център за ураганите съобщи, че над Карибско море се е образувала нова тропическа буря, наречена "Иън", предаде АП.

Очаква се тя да продължи да набира сила и да удари като ураган Куба във вторник сутринта и Южна Флорида - рано в сряда. В момента "Иън" се намира на повече от 400 километра югоизточно от Кингстън, столицата на Ямайка, и се придвижва в посока запад-северозапад със скорост от 24 километра в час. На Каймановите острови, британска отвъдморска територия, е издадено предупреждение за възможно преминаване на ураган, съобщи БТА.

Космическата агенция на САЩ (НАСА) съобщи по-рано днес, че предвиденото за вторник пробно изстрелване на мегаракетата, която е част от очакваната с голям интерес програма "Артемис 1" ("Артемида 1") за кацане на хора на Луната, се отлага заради новата буря. Космодрумът Кейп Канаверал, от който е планирано да бъде изстреляна ракетата, се намира в югоизточния американски щат Флорида, който се очаква да бъде връхлетян от "Иън" в сряда сутринта.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК