Лавров: Решава се световният ред - дали да бъде с един хегемон, или демократичен свят

Външният министър смята, че ситуацията в международната сигурност бързо деградира

24.09.2022 | 22:35 Редактор: Теодора Патронова
Лавров: Решава се световният ред - дали да бъде с един хегемон, или демократичен свят

Руският президент Владимир Путин подписа указ за отсрочка на частичната мобилизация за студенти.

Външният министър Сергей Лавров заяви пред 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, че ситуацията в международната сигурност бързо деградира.

Днес се решава въпросът за бъдещия световен ред - дали да бъде с един хегемон, който кара всички да живеят по прословутите му правила, изгодни само за него. Алтернативата - демократичен, справедлив свят без шантаж и сплашване на неудобните, без неонацизъм и неоколониализъм, поясни Лавров. По думите му Русия твърдо е избрала втория вариант и призовава да се работи за реализацията му заедно със своите съюзниции и единомишленици.

Лавров призова ООН да си върне репутацията на място за честни дискусии. Вместо честен диалог и търсене на компромиси имаме работа с дезинформация и груби инсценировки и провокации, каза още руският външен министър пред Общото събрание на ООН, съобщи БНР.

Той обвини Запада, че подкопава доверието към международните институции като органи за съгласуване на интересите и към международното право като гаранция за справедливост и защита на слабите от произвол.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК