10 години затвор за отказ от мобилизация, огромен е напливът от Русия към Грузия и Финландия

Проправителствените руски медии разпространяват видеа на радостни мъже, които са получили повиквателни

24.09.2022 | 18:37 Редактор: Теодора Патронова

До 10 години затвор за всеки руснак, който откаже да бъде мобилизиран. Това е записано в промените в Наказателния кодекс на страната. Те стават факт, след като руският президент подписа закона, въвеждащ по-строги наказания за войниците. В друг документ, подписан днес, е записано и че чужденците, които се бият за Русия, получават по-лесен достъп до гражданство.

Заради мобилизацията, която продължава вече четири дни, в редица руски градове се провеждат антивоенни протести. Задържани са стотици, сочат данните на правозащитни организации. Половината от арестуваните са по време на демонстрация в Новосибирск. В Москва протестът беше малоброен, тъй като полицаите избирателно задържаха хора, които просто преминаваха през района. Протест против мобилизацията имаше и в София - той се проведе пред сградата на Руския културно-информационен център.

Владимир Путин се включва по-активно в стратегическото планиране на ''специалната военна операция'', както Кремъл продължава да нарича войната. Русия обяви, че сменя най-висшия генерал, отговарящ за логистиката в Украйна. 

Под законовите промени в Наказателния кодекс, сложи подписа си руският президент Владимир Путин, след като законът беше одобрен по-рано тази седмица от парламента. Според предишния закон дезертьорите ги грозяха пет години затвор. В същото време прокремълските медии уверяват, че стотици руснаци се записват доброволно, за да заминат на фронта.

На третия ден от започналата частична мобилизация Русия съобщи, че уволнява най-високопоставения генерал, който отговаря за логистиката. Немалко анализатори смятат, че логистиката е слабото звено в руската армия. Тя ще се изправи пред нови предизвикателства след повикването на 300 000 резервисти от цялата страна.

Четвърти пореден ден продължава събирането на военни от запаса. Проправителствените руски медии разпространяват видеа на радостни мъже, които са получили повиквателни. Автобуси от южната република Дагестан вече потеглиха към фронта.

10 километра вече е опашката на границата между Русия и Грузия. След войната през 2008 година двете страни прекъснаха дипломатически отношения, а за влизане там руснаците нямат нужда от виза. Затова и напливът е огромен. Финландия, която затегна контрола на границата си с Русия, също съобщи за двойно по-голям наплив.

"Това, разбира се, е сериозна ситуация за нашия регион, но искам да подчертая, че имаме силна гранична охрана, имаме силни отбранителни сили и Финландия се присъединява към НАТО, така че сме в безопасност", коментира кметът на пограничен район Сату Сиканен.

Според Вашингтон Владимир Путин се е включил по-активно в стратегическото планиране на войната в Украйна. Лично той е отхвърлил изтеглянето на руснаците от южния град Херсон, което е довело до влошаване на морала сред войските, след като украинците прекъснаха линиите им за доставки. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК