Китай обвини САЩ, че изпращат много грешни и опасни сигнали за Тайван

Китайският външен министър и държавният секретар на САЩ проведоха разговор по темата

24.09.2022 | 17:37 Редактор: Теодора Патронова
Китай обвини САЩ, че изпращат много грешни и опасни сигнали за Тайван

Китай обвини САЩ, че изпращат "много грешни, опасни сигнали" за Тайван, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви пред китайския си колега Уан И, че поддържането на мира и стабилността в Тайван е от жизненоважно значение, пише CNBC.

Тайван бе в основна тема в "директния и откровен" разговор, продължил 90 минути, между щатския държавен секретар и китайския външен министър.

"От наша страна, секретарят го направи кристално ясно, че поддържането на мира и стабилността в пролива е абсолютно жизненоважно", посочи старшият представител на американската администрация.

В изявление след срещата външното министерство на Китай посочи, че САЩ изпращат "много грешни, опасни сигнали" за Тайван и че колкото по-необуздана е активността за независимостта, толкова по-малко вероятно е да има мирно споразумение, пише investor.bg

"Въпросът с Тайван е вътрешен за Китай проблем и САЩ нямат право да се намесват в това какъв метод ще бъде използван, за да се разреши", каза Уан, цитиран от ведомството си.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК