След погребението на Елизабет II, индийци претендират да им бъде върнат диамантът Кохинор

Той е оценяван на $591 млн. и се смята, че е открит в мините Колур в съвременния индийски щат Андхра Прадеш между 12 и 14 век

24.09.2022 | 22:00 Редактор: Теодора Патронова
След погребението на Елизабет II, индийци претендират да им бъде върнат диамантът Кохинор

Погребението на кралица Елизабет II привлече вниманието на обществеността към кралските регалии и най-вече към короната на монарха. Тя съпроводи кралицата до мястото на вечния ѝ покой и ще се появи отново при коронацията на Чарлз Трети. Внушителната корона е украсена със скъпоценни камъни и 105-каратов диамант, смятан за един от символите на някогашната Британската империя.

Заговори се и за короната, която се полага на кралицата консорт Камила, която е носела кралицата майка, а сега е изложена в Лондонската кула. Именно тази корона е украсена с диаманта Кохинор. Това, че кралица Елизабет със забележителна грация е носела императорската корона, докато е била на трона, е вън от всякакво съмнение, пишат вестниците, но само часове след обявяването на нейната смърт, се появиха десетки хиляди туитове за бижутата на короната. Те показаха, че въпросът за диамантите на короната стои на дневен ред не само в Индия. 

Смъртта на кралицата бележи подходящ момент най-накрая да се сложи черта на миналото и да се отбележи нова страница от историята в отношенията между бившите колонии и империята, се казва в интернет публикациите. Преди короната на кралицата майка да бъде носена отново, този път от новата кралица консорт – Камила, по време на коронацията на крал Чарлз III, диамантът Кохинор трябва да бъде върнат, настояват индийски потребители в интернет. Според тях това, че Кохинор все още остава на върха на тази корона, подкопава доверието, моралните устои и предполагаемата добронамереност на кралското семейство, се казва още в публикациите. 

В продължение на десетилетия индийци, пакистанци, афганистанци и иранци предявяват претенции към скъпоценния камък, за който се смята, че носи лош късмет на мъжете, но жените не са преследвани от проклятието му и затова той украсява короната на кралиците.

Диамантът Кохинор е 105,6 карата с овална форма. Името му идва от персийски и означава "планина от светлина". Той е оценяван на 591 милиона долара и се смята, че е открит в мините Колур в съвременния индийски щат Андхра Прадеш между 12 и 14 век, по време на управлението на династията Какатия. Бил е притежание на няколко индийски династии, на монголите, на персийските, афганистанските и сикхските владетели, преди да попадне в британската колониална империя. 

Бижуто е в центъра на политически и правни противоречия с Индия от години. Откакто кралицата почина на 8 септември потребителите на социални медии в Индия настояват за връщането на прочутия скъпоценен камък. Венкатеш Шукла стартира петиция, целяща да събере 1 милион подписа в "Линкдин", напомняйки на Обединеното кралство да върне "плячката", но до момента има едва 6500 подписа, съобщи БТА.

Великобритания последователно отхвърля претенциите и твърди, че е законен собственик на скъпоценния камък, мнение, поддържано от Върховния съд на Индия, който постанови, че диамантът не е плячкосан или откраднат, а придобит от колонизаторите чрез правен договор. "Всеки път, когато монархията се появи с Кохинор като перлата в короната, тя напомня на света за колониалното минало на Великобритания и срамния начин, по който накара един петгодишен принц да го „подари“ на Великобритания", написа г-н Шукла.

В Пури, Одиша, в източната част на Индия, служителите на храма Джаганнатх също са започнали кампания с цел връщане на камъка, цитирайки писмо от сикхския император Ранджит Сингх, в което той се бил заклел да  предложи диаманта на божеството на храма, преди британците да го вземат.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
2 rate up comment rate down comment 0
delevadonka28@gmail.
преди 1 година
Те само с кражби са живели Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
Иванов
преди 1 година
Що за нация са Тея индийци спрели са похода на Александър Велики а сега една Англия дето е на хиляди километри още управлява съдбата им, та тръгнали да си искат диаманта,ще има да чакате,в най добрия случай ще ви дадат някой изскусен дубликат. Сигнализирай за неуместен коментар