Жителите на Донецк са изтощени от сраженията: "Русия е бъдещето, нашата мечта"

Референдуми има в четири области, които представляват около 15% от украинската територия

23.09.2022 | 13:47 Редактор: Ирена Бакърджиева

Референдуми за присъединяване към Русия се провеждат в окупираните украински области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Гласуването започна днес и ще продължи до 27 септември. Допитванията бяха масово осъдени на Запад като нелегитимни.

Референдуми има в четири области, които представляват около 15% от украинската територия. Избирателните секции ще останат отворени от петък до вторник, но резултатите от гласуванията още отсега се смятат за ясни. Част от жителите на Донецка област казват, че са изтощени след месеци сражения. За тях присъединяването към Русия означава още достъп до течаща вода, ток и отопление.

"Русия е мощна държава. Тя е бъдещето. Силата. Истината. Така че да бъдем част от Русия, е нашата голяма мечта", каза жител на Донецк.

След подобен референдум Русия анексира Крим през 2014 г. Тогава за отделянето бяха почти 97% от гласовете. Резултатът обаче не беше признат от международната общност. И сега Украйна и съюзниците ѝ дадоха да се разбере, че няма да признаят резултатите от така наречените референдуми.

"Фарсът с подготовката на тези фалшиви референдуми на окупирана територия демонстрира това, което се случи през 2014 г. в Крим и Донбас", заяви Володимир Зеленски.

Кремъл обаче твърди, че гласуването е в съответствие с международните норми и устава на ООН. Председателят на Горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко обвини Запада, че още преди началото на гласуванията са решили да признаят резултатите.

"По този начин Европа и Съединените щати потвърдиха своя цинизъм и че изобщо не се интересуват от мнението на хората в тези региони", твърди Матвиенко.

Референдумите се провеждат на фона на напредващата украинска контраофанзива, която продължава да отвоюва източни територии, включително Харковска област.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК