Руски военни чукат на вратата в 4 сутринта, връчват масово призовки

Има сведения, че студенти също са мобилизирани

23.09.2022 | 11:05 Редактор: Ирена Бакърджиева
Руски военни чукат на вратата в 4 сутринта, връчват масово призовки

От Москва до най-дълбокия Сибир мъже в годна за бой възраст се опитват да избягат от Русия, след като президентът Путин обяви, че военни резервисти ще бъдат изпратени в Украйна. За някои вече е късно.

"Сбогувах се с жена си и дъщеря си", казва 49-годишният Сергей пред The Times, след като беше призован от служители в Бурятия, отдалечен регион в Източен Сибир. "Хората ме питат къде отивам. Казвам им, че отивам на фронта", обясни той.

Съобщението на Путин в сряда за общонационална мобилизация предизвика шок в Русия и подпали най-големите протести от първите дни на войната. Въпреки обещанието на Сергей Шойгу, министърът на отбраната, че само мъже с боен опит ще бъдат призовани да се бият, военните служители очевидно се стремят да мобилизират всеки, който попадне в лапите им.

"Призовките да се явят в призовните центрове се раздават на всеки, до когото властите могат да достигнат", твърди Александър Черкасов, ръководител на правозащитния център "Мемориал" в Москва, който наскоро беше забранен от Кремъл. Има сведения, че призовки се връчват и на студенти, въпреки че Сергей Шойгу отбеляза в интервюто си, минути след като Путин обяви мобилизацията, че това няма да се случи.

Властите в Бурятия, един от най-бедните региони в Русия, започнаха да дават призовки на мъжете рано вчера, почуквайки на вратите им в 4 сутринта. До 10 часа сутринта мъжете бяха в центровете за набиране на военни, където им бяха дадени бегли инструкции как да оцелеят на бойното поле. "Трябва да се научите как да се превързвате, да оказвате първа помощ, защото хората умират от елементарна кръвозагуба", казва им военен, според видео, публикувано от уебсайта на Baikal-Journal.

Александра Гармажапова, антивоенна активистка, казва, че хиляди хора бягат от Бурятия в Монголия, на 580 мили, за да избегнат военната служба. "Бурятия преживя една от най-ужасяващите нощи в своята история си", казва тя. "Хората са в паника, защото това е пълна мобилизация. Призовават се студенти, мъже на възраст над 60 години и мъже, които се грижат единствено за деца с увреждания. Това е резултат от управлението на Путин: хората просто напускат страната", споделя тя.

В Москва 32-годишният Виктор Бугреев, IT специалист в Сбербанк, държавната банка, казва, че е получил документите си за набор в 10 сутринта вчера и му е наредено да се яви за военна служба до 15 часа. "Никога не съм служил в армията", каза той пред сайта "Медиазона". "Но какво мога да направя? Трябва да тръгвам", отбеляза той.

Видеоклипове в социалните медии показват мъже, които се сбогуват през сълзи със семействата си в цяла Русия. В Нерюнгри, вторият по големина град в Саха, известен още като Якутия, се появиха видеозаписи, показващи десетки мъже, събрани на футболния стадион Горняк и натоварени в автобуси, пътуващи за центровете за набиране на персонал, докато членове на семейството се сбогуват. Много от мъжете изглеждат на около 30-40 години.

В Дагестан се появи видеозапис, който показва хора, които гневно се изправят срещу служител, който се аргументира в полза на набора в център за набиране на персонал. Служителят казва, че синът ѝ се бие в Украйна от февруари. "Вие се борите за бъдещето на децата си", вика жена, която не беше идентифицирана, пред тълпа пред общинска сграда. "Ние нямаме настояще, за какво бъдеще говорите?", отвръща един мъж в тълпата.

Шойгу каза пред държавната телевизия, че Русия ще извика 300 000 души за войната, но в заповедта за мобилизация на Путин не се споменава никакви ограничения на броя, нито дори кой отговаря на условията за набор. Кремъл потвърди, че една част от заповедта е била класифицирана, но отрече информация на Новая газета, опозиционен вестник в изгнание, че Путин иска да мобилизира до един милион души.

Четете повече в dnes.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Който не вярва да иде и да провери. Сигнализирай за неуместен коментар