Турската централна банка отново намали основния лихвен процент

Ердоган открито се застъпва за икономически растеж на всяка цена

22.09.2022 | 22:20 Редактор: Ваня Кузманова
Турската централна банка отново намали основния лихвен процент

Централната банка на Турция намали днес основния си лихвен процент за втори пореден месец въпреки годишната инфлация, която достигна 80% и продължава да се покачва, предава АФП.

Централната банка съобщи, че намалява едноседмичната си репо лихва от 13% на 12%, и отдаде рязкото покачване на потребителските цени на външни фактори като глобалния скок на цените на енергията и храните, причинен от нахлуването на Русия в Украйна.

Решението подчертава силния фокус на турските политици върху икономическия растеж девет месеца преди парламентарните избори, които, според социологическите проучвания, президентът Реджеп Тайип Ердоган е на път да загуби.

Официалните данни показват, че промишленото производство и продажбите на дребно в Турция започват да се забавят.

Ердоган открито се застъпва за икономически растеж на всяка цена, информира БНР. 

Той отхвърля конвенционалната икономика и смята, че инфлацията може да бъде овладяна чрез намаляване на лихвените проценти.

"Аз съм икономист. Инфлацията не е икономическа опасност, която не може да бъде преодоляна", заяви тази седмица Ердоган пред американска телевизия.

"В момента има държави, които се чувстват застрашени от инфлация дори от 8 или 9%. Ние имаме 80%", каза той.

"И в моята страна рафтовете по магазините не са празни."

Тези и още ключови теми, свързани с тенденциите в развитието на инфлационните процеси, основните фактори, движещи инфлацията и възможните решения за икономиката ни ще бъдат на фокус по време на специализирания мултиплатформен финансов проект „Инфлацията – криза и възможност“, който Bulgaria ON AIR организира. Специализираното събитие ще се проведе на 7 октомври, във Виваком Арт Галерия Оборище 5, София, от 11:30 часа. Местата за присъствие на живо в залата са лимитирани, а билети за престижното събитие могат да бъдат закупени от официалната страница на проекта: https://exclusive.bgonair.bg/.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК