Изследователи установиха: Всеки втори не забелязва инфекцията с Омикрон

Всеки десети казва, че е забелязал симптоми на заболяване, но ги е отдал на обикновена настинка

19.08.2022 | 22:52 Редактор: Ирена Бакърджиева
Изследователи установиха: Всеки втори не забелязва инфекцията с Омикрон

Колко вероятно е да се заразите с Ковид-19 и да не забележите нищо? Отговорът: доста вероятно - поне според ново проучване. Според проучването на американски изследователи от медицинския център Cedars-Sinai в Лос Анджелис, публикувано в списание Jama, повече от половината от участниците в изследването не са знаели, че вече са имали инфекция с Омикрон.

Между септември 2021 г. и май 2022 г. - по време на пиковия период на вълната от Омикрон - учените непрекъснато вземат кръвни проби от група персонал и пациенти в медицинския център Cedars-Sinai в окръг Лос Анджелис, Калифорния. Целта: Те искат да разберат дали кръвта им съдържа антинуклеокапсидния (NCP) IgG протеин, който е типичен за коронавируса. Този протеин не се съдържа във ваксините срещу Ковид, но може да бъде открит само в кръвта след преминаване на инфекция.

В края на тестовата фаза изследователите са успели да идентифицират протеина в 210 възрастни, така че всеки от тях трябва вече да е бил заразен с варианта Омикрон, който циркулира по това време. Но когато изследователите питат участниците в проучването за това, цели 56% от тях казват, че не знаят нищо за инфекцията си.

Сред тези, които не знаят, всеки десети казва, че е забелязал симптоми на заболяване, но ги е отдал на обикновена настинка, пише немският rtl.de.

От резултата от тяхното проучване изследователите извличат важна представа защо Омикрон се разпространява толкова лесно: невежеството на асимптоматично заразените хора може да бъде "важен фактор, свързан с бързото предаване от човек на човек в рамките на общностите", заключават Американски учени в своето изследване.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
scott
преди 1 година
ЗАЩО ТОГАВА МРЪСНИТЕ ВЛАСТНИЦИ НИ ГО НАТЯКВАТ? Сигнализирай за неуместен коментар