Край на киното и ресторантите: Германци се ограничават заради растящите цени

Домакинствата с ниски доходи пестят от пазаруване и развлекателни дейности

19.08.2022 | 22:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Край на киното и ресторантите: Германци се ограничават заради растящите цени

Много граждани в Германия вече промениха потребителското си поведение с оглед на покачващите се цени. Според тенденцията в Германия 70% казват, че са започнали да намаляват потреблението на енергия. Това отново е повече от април тази година, когато бяха 64%.

Почти половината от анкетираните (47%) заявяват, че пазаруват по-малко в ежедневието. С 50 на сто делът на тези, които са по-икономични в свободното си време и например посещават по-рядко ресторанти, кина и заведения за отдих. 43% също заявяват, че ще ограничат ваканционните си пътувания тази година, информира немският tagesschau.de.

Докато няма големи разлики между групите по доходи, когато става въпрос за намаляване на потреблението на енергия, съответните доходи са забележими. Когато става въпрос за пазаруване и развлекателни дейности - тук пестят по-специално домакинствата с ниски доходи. Около 66% от анкетираните с доход на домакинство до 1500 евро на месец посочват, че пазаруват по-малко в ежедневието. 67% казват, че посещават по-рядко ресторанти, кина и места за отдих. Тази година 59% ще ограничат ваканционните си пътувания.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК