Готови за ядрена авария - в Запорожие учат хората как да действат при изтичане на радиация

Ситуацията в завода "доближава критичната", коментира министърът на енергетиката на Украйна

19.08.2022 | 20:18 Редактор: Елеонора Танева

Учения за действия при евентуално радиоактивно замърсяване има навсякъде в Запорожие - най-вече в Енергодар, до който се намира най-мощната АЕЦ в Европа. Подготовката е в случай, че стане най-лошият сценарий - ядрена катастрофа.

"Разбира се, че сме загрижени. Ситуацията се промени драматично, когато руснаците започнаха да обстрелват района на 5 август. Ситуацията в завода "доближава критичната", коментира министърът на енергетиката на Украйна Херман Халущенко.

Темата беше основна за тристранната среща в Лвов - където за първи път от началото на войната турският и украинският президент се видяха и разговаряха. ООН настоя за демилитаризация на района около Запорожката АЕЦ. А опасенията на света за нова ядрена катастрофа нарастват. 

Русия обаче отхвърли призивите, като според Москва този ход ще направи централата по-уязвима. 

Москва заплаши, че може да затвори ядрената централа заради обстрела на украинските сили. А украински официални лица на свой ред обвиниха руснаците, че планират да затвори централата, за да я откъснат от енергийната мрежа на Украйна и да я прехвърли към руската. 

Гутериш категорично предупреди Москва, че произвежданото от нея електричество е украинско. 

В Лвов трябваше да бъдат обсъдени и възможностите за постигане на примирие, но редица наблюдатели са скептични, че в обозримо бъдеще може да се стигне до среща между президентите на Украйна и Русия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК