Ердоган след срещата със Зеленски и Гутериш: Притеснени сме. Не искаме нов Чернобил

Турция остава твърдо на страната на Украйна в конфликта с Русия

18.08.2022 | 20:41 Редактор: Елеонора Танева
Ердоган след срещата със Зеленски и Гутериш: Притеснени сме. Не искаме нов Чернобил

Президентът Реджеп Тайип Ердоган подкрепи Украйна и предупреди за опасността от "нова Чернобилска катастрофа" в атомната електроцентрала, която се намира под контрола на нахлуващите руски сили.

Турският лидер се срещна с украинския си колега Володимир Зеленски в Лвов само две седмици след като отлетя за Сочи за разговори с руския президент Владимир Путин, по време на които двете страни обещаха да засилят икономическото сътрудничество.

Пред репортери Ердоган заяви, че Турция остава твърдо на страната на Украйна в конфликта и ще продължи дипломатическите си усилия за прекратяване на сраженията.

"Продължавайки да полагаме усилия за намиране на решение, ние оставаме на страната на нашите приятели от Украйна", каза Ердоган, цитиран от БГНЕС.

Разговорите му със Зеленски и с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който също е на посещение в Лвов, се проведоха в момент, когато в световен мащаб се засилва тревогата от боевете, които се разразиха около украинската атомна електроцентрала в Запорожие.

От няколко дни съоръжението е подложено на обстрел от страна на Русия.

"Ние сме притеснени. Не искаме нов Чернобил", каза турският лидер.

Ердоган спомена Путин само веднъж в коментарите си пред репортерите.

"Обсъдихме размяната на военнопленници и нашите инициативи в това отношение. Ще продължим да говорим за това с г-н Путин.", каза Ердоган.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
7 rate up comment rate down comment 0
Пламен
преди 1 година
Не ми е ясно как руснаците са завладяли АЕЦ и как едновременно стрелят по нея! Това само *** Зеленски може да обясни на *** от ЕС! Сигнализирай за неуместен коментар