Гутериш за АЕЦ "Запорожие": Всяка потенциална щета би била самоубийство

ООН ще се опита да увеличи износа на украинско зърно преди зимата

18.08.2022 | 20:15 Редактор: Елеонора Танева
Гутериш за АЕЦ

Причиняването на каквито и да било щети на Запорожката АЕЦ би било самоубийство. Това предупреди днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.

Гутериш, който говори след тристранна среща в западния украински град Лвов с президентите на Украйна и Турция, Володимир Зеленски и Реджеп Тайип Ердоган, обеща, че ООН ще се опита да увеличи износа на украинско зърно преди зимата.

"Трябва да кажем нещата такива, каквито са: всяка потенциална щета (на Запорожката АЕЦ) би била самоубийство", подчерта Гутериш. Той отново призова за демилитаризиране на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно, че обстрелват Запорожката АЕЦ. Руските въоръжени сили превзеха атомната централа в началото на март - малко след като нахлуха в съседната страна на 24 февруари, пише БТА.

Генералният секретар на ООН коментира и въпроса за глобалната криза с недостига на храни, която бе предизвикана от войната и заплашва с глад редица региони, най-вече Близкия изток и Северна Африка.

"Ще направим всичко възможно да засилим операциите си, за да се справим с трудностите на предстоящата зима", каза той.

Общо 25 кораба със зърно отплаваха от украински пристанища, откакто Киев и Москва подписаха съответното споразумение под егидата на ООН и с посредничеството на Турция, отбелязва АФП.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК