Русия вербува затворници, за да попълни войските си в Украйна

Обещават им, че ще прекратят наказателните производства срещу тях

18.08.2022 | 17:06 Редактор: Ирена Бакърджиева
Русия вербува затворници, за да попълни войските си в Украйна

В руски затвори активно се търсят доброволци, които да се бият във войната в Украйна, предаде ДПА, като се позова на правозащитници.

Заподозрени и обвиняеми са вербувани с обещания, че в замяна властите ще прекратят наказателните производства срещу тях, каза руската активистка за граждански права Олга Романова. Тя посочи примери от центрове за задържане на хора, очакващи съдебен процес. 

Москва зависи от доброволци за попълване на войските си в Украйна, тъй като не е въведена обща задължителна военна служба. Фактът, че на много места длъжностни лица поставят улични реклами за набиране на желаещи да се бият в Украйна, може би говори за недостиг от войници. Градове и региони в момента формират свои батальони.

В руската съдебна система почти всички наказателни преследвания завършват с обвинителна присъда, което значи, че на заподозрените и обвиняемите се дава избор между това да отидат да се сражават, или да влязат в затвора, отбелязва ДПА.

Владимир Осечкин, основател на проекта Gulaga.net, създаден за борба с насилието в руските затвори, потвърди, че в затворите върви вербуване за армията. Той твърди, че има признаци за подобни практики в Санкт Петербург, Рязан, Твер и Брянск, предаде БТА.

Руски медии съобщават за търсене на доброволци в наказателните колонии в Русия от юли, заяви уебсайтът "Медуза", според който наемническата организация "Вагнер" вербува затворници. Сайтът "Медиазона" съобщи, че издирваният руски бизнесмен и поддръжник на "Вагнер" Евгений Пригожин лично е набирал доброволци в затворнически лагери. Говори се, че на затворниците се обещава месечно заплащане в размер на 100 000 рубли (1625 долара), бонуси и пари за семействата им в случай на смърт, както и помилване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
ЗАТВОРНИЦИ - АМИ ЗА
преди 1 година
ВАЖНОТО НЕ Е ТОВА! ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ Е, ЧЕ РУСИЯ ПРИЕ ЙОАНА ЗА СВОИТЕ РАЗПЛАЩАНИЯ. НА ПРАКТИКА СИ ЩЕ ...... ПУ КОГАТО СИ ПОИСКА. Сигнализирай за неуместен коментар