Шокиращ спад в производството на памук, цените удариха 10-годишен връх

Високите температури и ограничените валежи това лято засегнаха сериозно земеделската земя

17.08.2022 | 15:52 Редактор: Искра Ангелова
Шокиращ спад в производството на памук, цените удариха 10-годишен връх

Цените на памука в САЩ продължиха да се покачват до най-високите нива от 10 години насам след намаляване на оценката на реколтата от Министерство на земеделието на Съединените щати (USDA). Намалените оценки са провокирани главно от сушата, "изгаряща" земеделските земи в Тексас.

Фючърсите в Ню Йорк с доставка през декември се повишиха с 4,5% и с повече от 21% този месец, пише Zero Hedge.

Високите температури и ограничените валежи това лято засегнаха сериозно земеделската земя, което повлиява негативно и на фермерите, отглеждащи памук памук в Южните равнини на Западен Тексас.

Миналия петък огромното намаление на местната реколта от памук на USDA изуми мнозина на Уолстрийт. Реколтата спадна до 12,57 милиона бали, което е най-ниската реколта от десетилетие. Това измести САЩ от топ три на най-големите производители на памук в света с място надолу, информира Money.bg.

Според Луис Барбера, управляващ партньор на VLM Commodities в региона на западен Тексас, епицентърът на американския пояс за отглеждане на памук се вижда "буквално нищо", а само пустинен пясък.

"Ако памукът не е лесно достъпен от други източници, недостигът на доставки от САЩ може да покачи цените в световен мащаб, заяви Джон Дивайн, икономист по веригата за доставки за изследователската компания Cotton Inc.

Луис Роуз, директор на Rose Commodity Group, коментира, че намалението на USDA на производството в САЩ е "шокиращо" и идва в момент на най-висока потребителска инфлация от десетилетия.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК