Руски десантчик: Ще ми дадат доживотна присъда и ще кажат, че съм агент на Запада

Мъжът споделя и че очаква да бъде преследван с цялата строгост на законите в Русия, но не се страхува за живота си

17.08.2022 | 13:53 Редактор: Ирена Бакърджиева

Първа среща между украинския и турския президент утре. Двамата ще се видят с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Украйна. На тристранната среща Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган ще обсъдят възможностите за мирни преговори, политическо уреждане на конфликта и въпрос за Запорожката АЕЦ, за обстрела на която Киев и Москва се обвиняват взаимно.

На този фон Киев обяви новата си стратегия - предприема контранастъпления с една цел - създаване на "хаос в руските сили". А руски парашутист, напуснал армията след два месеца на фронта в Украйна, описа за първи път разпада в руската армия.

Десантчикът Павел Филатиев прекарва два месеца на фронта в Украйна. А след като се връща в родината си, пише книга, в която описва ужасните условия за руските войници. Книгата, която носи името "ZOV", е забранена в Русия, а мъжът успява да даде няколко интервюта за няколкото независими останали руски медии.

"Нашата армия е в критично състояние. Много момчета загинаха, именно защото тя не е такава, каквато я представят официалните медии. Командването крие за много проблеми", заяви Филатиев.

Мъжът влиза в състава на 56-ти десантно-щурмови полк, без да знае, че ще участва в истинска война. След като неговата част атакува окупирания вече Херсон, Филатиев е евакуиран за лечение и никога не се връща на бойното поле.

"В средата на октомври започнаха да дават и зимни униформи, но само носени и не по размер. Отказвах да взема такава униформа, поради което отношенията ми с командването започнаха да се влошават. Много от военните бяха без топли дрехи - някои не получиха, други отказаха това, което даваха", добави той. 

Мъжът споделя и че очаква да бъде преследван с цялата строгост на законите в Русия, но не се страхува за живота си.

"Вероятно "справедливият" съд ще ми даде доживотна присъда, ще кажат, че са ме купили и съм агент на Запада, но вече не мога мълчаливо да гледам всичко това. Не беше толкова страшно във войната в Украйна, беше безкрайно обидно, че не мога да променя нищо", смята десантчикът.

На този фон след атаките в Крим, за които Русия обвинява Украйна, властите в Киев съобщиха за руски ракетни атаки в Одеска област и Харков, както и за масирано руско настъпление в Донбас, а руската страна - за нов украински обстрел на Запорожката атомна централа.

Украинският президент Володимир Зеленски призова всички жители на окупираните от руските сили украински територии да бъдат внимателни и да не се приближават до военните обекти на руската армия.

"Ръководството на Русия очаква, че украинците, европейците и целият свят ще се изморят от тази война. Трябва да направим всичко, така че не ние или нашите приятели и партньори да се изморят, а това да се случи с враговете ни. За да изгоним окупаторите от Украйна, всеки ден трябва да правим така, че за Русия да бъде все по-трудно да води война. Това е нашата военна и политическа задача номер едно", каза Зеленски.

А президентският съветник Михайло Подоляк заяви, че няма изгледи Русия да води сериозни преговори, докато не претърпи поражение на бойното поле.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК