Изследователи откриха какво предизвиква Постковид симптомите

Проучването е важна стъпка към по-доброто разбиране и лечение на механизмите в тялото, свързани с Постковид

16.08.2022 | 22:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Изследователи откриха какво предизвиква Постковид симптомите

След като са преживели корона инфекция, много от засегнатите имат надежда, че най-лошото е минало. За съжаление, някои страдат от последствията от болестта, известна още като Постковид, дори след възстановяване. Дълго време не беше открита причината. В ново проучване, което министърът на здравеопазването в Германия Карл Лаутербах сподели в социалните медии, изследователите вече са открили какво може да предизвика дългосрочните последици.

Професор Акико Ивасаки от Медицинския факултет на Йейл изследва Постковид повече от две години. Сега, заедно с колегите си, може би е постигнала пробив. За целта са прегледани 215 пациенти. Особено голяма разлика, която се забелязва в сравнение с контролната група, е отклонението в нивото на кортизола. Това е по-ниско при пациентите с Постковид, отколкото при всички останали участници в проучването. Кортизолът е ендогенен хормон, който изпълнява важни метаболитни задачи. Тъй като хормонът се освобождава все повече по време на стрес, той е известен като хормон на стреса.

Проучването е важна стъпка към по-доброто разбиране и лечение на механизмите в тялото, свързани с Постковид. През повечето време пациентите с Постковид страдат от силна умора, изтощение и слабост, информира RTL.de.

В допълнение към нивото на кръвната захар, хормонът също влияе върху образуването на костите, протеиновия метаболизъм и метаболизма на мастната тъкан. Кортизолът участва и в имунологичните процеси. Той инхибира имунната система и затова се използва като лекарство под формата на кортизон за борба с възпалителните реакции.

Дефицитът на кортизол се изразява в силна умора, загуба на апетит, загуба на тегло и чувство на слабост. Гадене, повръщане и ниска кръвна захар са други симптоми.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК