Полша подсилва въздушната си отбрана с бойни самолети от САЩ и Южна Корея

"Ще имаме най-силните сухопътни войски от всички европейски партньори в НАТО", подчерта полският министър на отбраната

15.08.2022 | 09:49 Редактор: Петя Кръстева
Полша подсилва въздушната си отбрана с бойни самолети от САЩ и Южна Корея

Армията на Полша ще замени бойните си самолети съветски модели с машини от САЩ и Южна Корея. Това съобщи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от Полското радио и агенция Укринформ.

"Вече е невъзможно да използваме постсъветска техника. В много кратки срокове самолетите МиГ-29 и Су-22 ще бъдат снети от въоръжение. Освен американски машини Ф-16 и Ф-35, в полската авиация ще се появят южнокорейски учебно-бойни самолети", поясни министърът по време на военен фестивал по случай 102-рата годишнина от победата над болшевиките във Варшавската битка.

Блашчак заяви, че го критикуват заради покупките на нова бойна техника за полската армия. По думите му критиците "навярно биха желали да купя тази техника другаде". 

"Наши летци тренират заедно с военни от САЩ и така изграждат сътрудничество, което е много важен елемент от сигурността ни", добави той.

В края на юли Блашчак заяви пред седмичника "Шечи", че Полша ще има най-силните сухопътни войски от всички европейски партньори в НАТО, за да отблъсква ефективно руския агресор, предаде БТА.

Тогава министърът подписа във Варшава сделки с Южна Корея за около 1000 танка К2, над 600 самоходни артилерийски установки К9 и 48 изтребителя ФА-50.

Преди три дни Даниел Гур - наблюдател на американското издание "19ФортиФайв", нарече покупката на южнокорейска техника от Варшава "крайно изненадваща", тъй като използването на машини от един и същ производител дава големи предимства и на Полша, и на НАТО. Според него обаче ще се наложи Варшава да изгради още една верига за доставки и да разработи методи за взаимодействие и оперативна съвместимост на танковете К2 с други бойни системи. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Striker
преди 1 месец
Евала на дружина Полска! Сигнализирай за неуместен коментар