Над 40 страни призоваха Русия да изтегли незабавно военните си от АЕЦ "Запорожие"

Разполагането на руски военен персонал и оръжия в ядреното съоръжение е неприемливо, пише в позицията

14.08.2022 | 23:11 Редактор: Елеонора Танева
Над 40 страни призоваха Русия да изтегли незабавно военните си от АЕЦ

Десетки държави и ЕС поискаха незабавно изтегляне на руските войски от окупираната Запорожка АЕЦ в Украйна, съобщи ДПА.

"Разполагането на руски военен персонал и оръжия в ядреното съоръжение е неприемливо и пренебрегва принципите за безопасност, сигурност и предпазни мерки, които всички членове на Международната агенция за атомна енергия са се ангажирали да спазват", се казва в съвместно изявление на групата.

Искането беше отправено от името на всички страни от ЕС, както и от името на САЩ, Великобритания, Норвегия, Австралия, Япония, Нова Зеландия и други страни, пише БТА.

"Призоваваме Руската федерация незабавно да изтегли своите военни сили и целия друг неупълномощен персонал от Запорожката АЕЦ, нейната непосредствена околност и цяла Украйна, така че операторът и украинските власти да могат да възобновят своите суверенни отговорности в рамките на международно признатите граници на Украйна", се казва в изявлението.

Уточнява се също, че това ще позволи на МААЕ да извърши проверката си "своевременно и при безопасни условия".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
безумие
преди 1 година
Ако Русия изтегли войските си и ПВО, кой ще пази централата от украинските ракети? Защо надрусаните фашисти не спрат да си играт с огъня? Защо МААЕ не отиде да провери на място кой обстрелва централата? Сигнализирай за неуместен коментар