Папа Франциск моли за международна помощ заради "смъртоносната суша" в Сомалия

Страната се бори с хуманитарна криза, целите са борбата с глада, здравеопазването, образованието, каза Светият отец

14.08.2022 | 17:52 Редактор: Елеонора Танева
Папа Франциск моли за международна помощ заради

Папа Франциск призова за международна помощ за Сомалия, която е измъчвана от "смъртоносна" суша. По данни на ООН това е причината поне един милион души да напуснат домовете си.

85-годишният Понтифик привлече вниманието на международната общност към "сериозната хуманитарна криза" в Сомалия и части от околните страни след традиционната си неделна молитва във Ватикана.

"Хората от този регион, които вече живеят в много несигурни условия, сега са в изключително тежка хуманитарна криза заради сушата. За съжаление войната отклонява вниманието и ресурсите, но това са целите, които изискват най-голям ангажимент – борбата с глада, здравеопазването, образованието", каза той. И изрази надежда,  че международната солидарност може да отговори на тази извънредна ситуация.

Сомалия и нейните съседи от Африканския рог, включително Етиопия и Кения, са обхванати от най-тежката суша от повече от 40 години насам. Последните четири сезона, които се считат за традиционно дъждовни, бяха толкова сушави, че унищожиха посевите и добитъка, пише БГНЕС.

Повече от 755 000 души са напуснали домовете си, но остават в границите на Сомалия, което, когато се добави към тези, които са избягали в чужбина, нараства до един милион, съобщиха в четвъртък агенцията на ООН за бежанците ВКБООН и Норвежкият съвет за бежанците (NRC).

Разтърсваната от конфликти Сомалия е особено неподготвена да се справи с продоволствената криза, след като ислямистки групировки ограничават хуманитарния достъп до части от страната. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК