Китай отчете рекорден брой заболели с Ковид-19 от 3 месеца насам

Най-тежко е положението с разпространението на заразата на остров Хайнан

14.08.2022 | 12:23 Редактор: Ирена Бакърджиева
Китай отчете рекорден брой заболели с Ковид-19 от 3 месеца насам

Китай отчете най-високия брой на заразени с Ковид-19 от повече от три месеца, като съобщи за над 2400 новозаразени в рамките на 24 часа, предаде ДПА, позовавайки се на Националната здравна комисия. Това е най-високият брой от 12 май. По информация от здравния орган една четвърт от заразените са безсимптомни.

Китай следва стратегия за нулев Ковид и налага широкообхватни ограничения и масово тестване при откриването на огнище на заразата, отбелязва ДПА. Мерките успяха да задържат разпространението на вируса под контрол от втората половина на 2020 г. и позволиха на страната да се възстанови бързо. Но сега стратегията е поставена под огромен натиск от силно заразния вариант Омикрон. Редовните локдауни вредят на втората по големина икономика в света и в частност причиниха рязък спад във вътрешния туризъм, предаде БТА.

Най-тежко е положението с разпространението на заразата на остров Хайнан. След като местните власти наредиха пълен локдаун там, десетки хиляди туристи се оказаха блокирани на китайския курортен остров, където в момента се отчита най-високият брой на инфектирани с коронавируса в страната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК