Финландия посреща руснаците с украинския химн в знак на протест

Финландия, която споделя граница с Русия, се готви да ограничи издаването на туристически визи за руснаци

14.08.2022 | 09:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Финландия посреща руснаците с украинския химн в знак на протест

Тълпа от хора се събира в източнофинландския град Иматра на мост с изглед към водопадите Иматранкоски, една от най-известните природни забележителности на скандинавската страна. Всеки ден по едно и също време почти вековният язовир на реката отваря своите шлюзове и водата се стича под моста под звуците на музика на финландския композитор Жан Сибелиус. Това е популярна атракция, особено за руските туристи.

От края на юли, обаче, град Иматра започва шоуто, като пусна украинския национален химн в знак на протест срещу руската инвазия. Финландия, която споделя 1300-километрова източна граница с Русия, също се готви да ограничи издаването на туристически визи за руснаци.

"Това е лошо за руснаците, които обичат Финландия", казва Марк Косих, 44-годишен руски турист, дошъл със семейството си. "Но ние разбираме правителството на Финландия", казва той. И подчертава, че има руснаци, които не харесват войната. "Не всички руснаци са за Путин. Правителството и всички хора трябва да разберат това". смята той.

В близкия град Лапеенранта пък украинският национален химн се изпълнява всяка вечер над кметството, гледащо към търговски центрове, популярни сред руските туристи. "Целта е да изразим силна подкрепа за Украйна и да осъдим агресивната война", каза кметът на Лапеенранта Кимо Ярва пред АФП. Много руснаци посещават Лапеенранта, за да пазаруват дрехи и козметика, а повечето коли са с руски регистрационни номера, информира БГНЕС.

Подбуден от нарастващото недоволство, външният министър на Финландия представи миналата седмица план за ограничаване на туристическите визи, издавани на руснаци. Скандинавската страна остава единственият съсед на Русия в ЕС без ограничения за туристически визи за руски граждани.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
ЗАПАДА И САЩ ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ РУСИЯ НЯМА ДА ПОЗВОЛИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА ДА ВИЛНЕЯТ НЕОФАШИСТИ ЛИБЕРАЛИ ! Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 1
Самарин
преди 1 година
Не знам тази държава има ли я на световната карта,но Путин изобщо не я слага в сметките си.Кротувайте нещастници,да не ви се види денят голям,а хляба малко. Толкова сте войствени,че самите не си вярвате. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
Моралист
преди 1 година
Не музика, а спиране на визите,освен хуманитарни и на противници на путинизмът. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
Големо важно
преди 1 година
Ако искат и да си забодат по едно шарено знаменце отзад, в знак на протест. Сега Путин няма да спи и ще пуши нервно на балкона. Сигнализирай за неуместен коментар