Украйна алармира за нови руски атаки край АЕЦ "Запорожие"

Местни жители са информирали за нов обстрел

13.08.2022 | 20:43 Редактор: Ирена Бакърджиева
Украйна алармира за нови руски атаки край АЕЦ

Военното разузнаване на Украйна предупреди за нови руски "провокации" в окупираната ядрена централа в Южна Украйна, а кметът на града, в който се намира централата, заяви, че тя е била подложена на нов обстрел.

Кметът на Енергодар Дмитрий Орлов, който през април се евакуира в контролираната от Киев територия, написа в Telegram, че местни жители са го информирали за нов руски обстрел в събота по посока на индустриалната зона на града и атомната електроцентрала в Запорожие. Не е ясно дали снарядите са попаднали на територията на централата.

Местният руски служител Владимир Рогов написа в Telegram, че украинските сили обстрелват централата.

"Според очевидци в града отново се чуват експлозии", заяви Рогов и добави, че снаряди са паднали в близост до електроцентралата, без да уточнява дали са попаднали на територията на централата.

Украйна и Русия си размениха обвинения във връзка с многобройните неотдавнашни случаи на обстрел на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, а групата на страните от Г-7 призова Москва да изтегли силите си от електроцентралата.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк обвини Русия, че е "ударила частта от атомната електроцентрала, където се произвежда енергията, която захранва южната част на Украйна".

"Целта е да ни изключат от (централата) и да обвинят украинската армия за това", написа Подоляк в Twitter.

По-рано днес украинската агенция за отбранително разузнаване заяви, че Русия подготвя нови "провокации" в централата, като заяви, че руски войски са паркирали самоходна гаубица "Пион" край близкия град и са поставили украинско знаме върху нея, информира БГНЕС.

Ударите в четвъртък на територията на завода в Запорожие, които според Украйна са повредили инфраструктурата за изпомпване на вода и пожарната, са били нанесени от контролираното от Русия село Водяне, на около седем километра източно от завода.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
нАКа-47
преди 1 година
Изи е бе, Изи! Стреляш ти, и казваш, че другите са стреляли. Нали е написано - провокация. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
изи
преди 1 година
Не ставайте смешни - как да стреляш по сграда в която ти самият се намираш ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
ugar
преди 1 година
Крадеца вика дръжте крадеца. Сигнализирай за неуместен коментар