ООН: Над 140 хуманитарни работници са убити през 2021, докато са предоставяли помощ

През минала година са били ранени 203 души, 117 са били отвлечени

12.08.2022 | 16:22 Редактор: Теодора Патронова
ООН: Над 140 хуманитарни работници са убити през 2021, докато са предоставяли помощ

Над 140 хуманитарни работници са били убити през 2021 г., съобщи днес в Женева Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (UN ОСНА), предаде ДПА.

Броят на хуманитарните работници, които са били убити по време на конфликт или в резултат на нападение, е най-високият от 2013 г. насам, заяви организацията, която координира действията при глобални хуманитарни кризи. Повечето от убитите са били застреляни, като втората най-честа причина за смъртта на хуманитарни работници са въздушни удари или обстрел, като най-често това се е случвало в Сирия.

През минала година са били ранени 203 хуманитарни работници, 117 са били отвлечени.  От началото на тази година 168 хуманитарни работници са били нападнати, докато са се опитвали да предоставят хуманитарна помощ, като 44 от тях са били убити.

"Хуманитарните нужди са най-големи от всякога, а хуманитарните работници работят във още по-опасна среда", заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс.

Най-опасните страни за хуманитарните работници са Южен Судан, Афганистан и Сирия, смятат от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, съобщи БТА.

Хора по целия свят повече от всякога имат нужда от хуманитарна помощ, като 300 милиона от тях живеят в кризисни региони, заяви говорителят на службата Йенс Лерке. Въпреки че дарителите предоставят повече помощ, отколкото когато и да е било досега, нуждите нарастват още повече, допълни той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК