Китай: САЩ са основен подстрекател на войната, искат да смажат Русия

Според китайския посланик в Москва китайско-руските отношения са навлезли в "най-добрия период в историята"

10.08.2022 | 20:20 Редактор: Петя Кръстева
Китай: САЩ са основен подстрекател на войната, искат да смажат Русия

Китай, който Русия се стреми да привлече за съюзник след нахлуването си в Украйна, нарече САЩ "основен подстрекател" на кризата, предава Ройтерс.

В интервю за руската държавна агенция ТАСС китайският посланик в Москва Джан Ханхуей обвини Вашингтон, че е изтласкал Русия в ъгъла с многократното разширяване на НАТО и подкрепата за силите, които се стремят да насочат Украйна към ЕС вместо към Москва.

"Като инициатор и основен подстрекател на украинската криза Вашингтон, макар че наложи безпрецедентни обхватни санкции срещу Русия, продължава да доставя оръжия и военно оборудване на Украйна", коментира Джан. По думите му крайната цел на Щатите е да "изтощят и смажат Русия с продължителна война и санкции". 

В интервюто си Джан заяви, че китайско-руските отношения са навлезли в "най-добрия период в историята, характеризиран от най-високото ниво на взаимно доверие, взаимодействие и стратегическо значение".

Руският президент Владимир Путин замина за Пекин през февруари, за да се срещне с президента Си Дзинпин, докато руски танкове бяха струпани на украинската граница. Двамата се договориха за "безгранично" партньорство, надхвърлящо всякакъв съюз от времето на Студената война.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК