Г-7: Настояваме Русия да върне на Украйна пълния контрол над АЕЦ "Запорожие"

Групата на седемте обвини Москва, че излага на заплаха украинския регион около окупираната централа

10.08.2022 | 16:34 Редактор: Ирена Бакърджиева
Г-7: Настояваме Русия да върне на Украйна пълния контрол над АЕЦ

Групата на седемте най-индустриализирани страни (Г-7) обвини Москва, че излага на заплаха украинския регион около окупираната от руските войски АЕЦ "Запорожие" и поиска връщането на централата на Киев, съобщи Франс прес.

"Настояваме Русия незабавно да върне на нейния законен суверенен собственик -  Украйна, пълния контрол над Запорожката атомна електроцентрала", се казва в изявление на Г-7, публикувано от Германия, която е председател на групата. "Продължаването на контрола на Русия върху централата излага региона на риск“, се казва в документа.

Групата на седемте добави, че е силно притеснена от сериозната заплаха, която руската армия представлява за сигурността на украинските атомни централи. Окупацията им от войски на Москва "значително увеличава риска от ядрен инцидент", като излага на опасност "народа на Украйна, съседните държави и международната общност", смятат от Г-7.

Украинската АЕЦ "Запорожие" е обект на взаимни обвинения между Москва и Киев. Всяка от страните твърди, че другата е подложила централата на обстрел миналата седмица, без да има потвърждение от независим източник, предаде БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски напомни за катастрофата в Чернобил.

От украинския оператор "Енергоатом" заявиха, че руските сили се готвят да свържат централата с полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г., и ги обвиниха, че чрез този процес се нанасят щети на ядрения обект.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК